Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fermentacja burzliwa AIPA - wysokie blg

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Milosz234
    Junior
    • 03-2014
    • 5

    Fermentacja burzliwa AIPA - wysokie blg

    Drodzy piwowarzy,

    jestem w trakcie zaledwie swojej drugiej warki i mam następujący problem. Dziś, po 10 dniach fermentacji burzliwej, blg zatrzymało się na 7st. Od czterech dni w ogóle się nie zmienia. Drożdży nie widać na powierzchni. Zaledwie kilkanaście plamek, żadnej piany. Wczoraj piwo lekko napowietrzyłem ruchami kołowymi wiadara, ale nadal żadnych zmian.

    Piwo:
    AIPA, blg przed zadaniem drożdży: 16st. plato., dziś: 7st.
    Drożdże: Safale S-04
    Zrobiłem rehydratację. W pierwszych dniach piana była dość znacząca.
    Cały czas fermentuje w temp. 19,5 st. C.
    Piwo smakuje dobrze, wydaje się że nie ma infekcji.

    Czy piwo mam przelewać na cichą czy cały czas czekać mimo tego. że to już 10 dni?

    Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
    Miłosz
  • ART
    mAD'MINd
    • 02-2001
    • 23811

    #2
    Ja bym przelał, może zatarłeś na słodko. Przy okazji możesz odlać 0,3l i zrobić FFT / test szybkiego odfermentowania (napowietrz próbkę, postaw w cieplejszym miejscu i sprawdź po kilku dniach czy się zmienił balling).
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Marcin_wc
      Senior
      • 09-2005
      • 2115

      #3
      Zdecydowanie za mało drożdży jak na tak mocne piwo.

      Comment

      • Milosz234
        Junior
        • 03-2014
        • 5

        #4
        Dzięki za odpowiedzi. Piwo zlałem na cichą zgodnie z radą ART'a. Po cichej, przy butelkowaniu blg nadal niezmienne - 6.5-7st.. Po tygodniu cichej zabutelkowałem z niewielką ilością składnika refermentacyjnego (na granicy niewielkiego i średniego nagazowania wg kalkulatora). NIestety nie mogłem zrobić FFT ponieważ dałem końcówkę drożdży, ale dzięki za uwagę, chętnie skorzystam przy kolejnej takiej sytuacji.
        Pozdrawiam,
        Miłosz

        Comment

        Przetwarzanie...
        X
        😀
        🥰
        🤢
        😎
        😡
        👍
        👎