Ocena receptury witbiera

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • polsyn
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.08
    • 26

    #1

    Ocena receptury witbiera

    Witam jutro zabieram się za warzenie mojego pierwszego wita, prosiłbym o ocenę receptury ew. o pomoc w jej skorygowaniu:

    celuję ~24l ok 11blg

    -2,5kg słodu pilzneńskiego
    -2,0kg słodu pszenicznego
    -0,4kg płatków pszeniczych
    -0,4kg płatków owsianych

    (raczej zasypu nie zmienie, pszenicę mam lecz nieześrutowaną, a z płatkami pszenicznymi słabo , tylko w jednym sklepie w dodatku po 6zł/400g :< )

    3,5l/kg słodu

    zacieranie:

    65-66C 80'
    72C 15'

    gotowanie:

    łącznie 70 min

    chmiel styrian golding 60'

    17g kolendry (kotanyi, tylko taką udało mi się dostać, nada się?)
    20g curacao
    skórki pomarańczy i cytryny na koniec gotowania

    Mam do tego kilka pytań:
    -czy przydałaby się jeszcze jakaś przerwa przy zacieraniu?
    -na ile dokładnie wrzucić przyprawy? wszystkie na raz?
    -z racji, iż nie mam chłodnicy i studzę brzeczkę w wannie, czy to, że przyprawy z chmielem będą w niej przez kilka godzin nie wpłynie znacząco na jakoś piwa?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Wygląda ok, tylko chyba wyjdzie mocniejsze niż 11blg ale to żaden problem.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2014-09-23, 23:04.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • polsyn
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.08
      • 26

      #3
      rozcieńcze do 11 najwyżej

      Comment

      • Pinhead86
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.07
        • 18

        #4
        Kolendra chyba nie ta. Ma być indyjska. Jest dostepna w prawie kazdym sklepie piwowarskim.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Javox
          Tiny Rebel, Hop Hut Summer Slam
          Javox
          IPA o zawartości alko 5.5%.
          Chmiele: Simcoe, Idaho 7.

          Piana - więcej na początku potem cieniutka warstewka.
          Lacing - niewiele.
          Gaz - średni.
          Barwa - zamglony jasny żółto pomarańczowy.
          Aromat - cytrusy, mango, pomarańcza, nuty ziołowe.
          Smak -...
          2025-04-14, 23:23
        • ART
          Welders, Hazy Shark
          ART
          Australian-new zealand hazy ipa.
          5,8%. Ok.15 blg.

          Uwarzone z udziałem i na podstawie receptury zaprzyjaźnionego piwowara z Australii. Chmielenie 8 różnymi odmianami.

          Szuflowanie młóta w moim wykonaniu na szczęście nie zaszkodzilo :d

          Piwo wyszło...
          2025-03-13, 20:58
        • darekd
          Lubrow, Silky Stout
          darekd
          Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
          Chmiele - Pałacowy, Iunga

          16% ekstr.
          5,5% alk

          Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
          2025-02-14, 04:52
        • ART
          Nieczajna, Session Black IPA
          ART
          Piwo uwarzone na podstawie zwycięskiej receptury Pawła Wróbla w kategorii ... Session Black IPA w I Wielkopolskim Konkursie Piw Domowych.

          ekstr, 12,5 alk. 5,3.

          Piana gęsta obfita, beżowa, długotrwała.
          Gazu dużo. Może ciut za.
          Barwa - czarne nieprzejrzyste....
          2025-01-05, 00:48
        • darekd
          Loncium [Next Level Brewing], Urban Legend
          darekd
          Browar kontraktowy założony przez dwóch wiedeńskich piwowarów domowych w 2015 r.

          "Modern Pale Ale"
          12,6% ekstr.
          5,4% alk.
          45 IBU

          Chmiele: Columbus, Citra, Idaho 7

          Aromat - owoce tropikalne, lekka brzoskwinia, znikome cytrusy, se...
          2024-12-14, 01:07
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...