Ocena receptury witbiera

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • polsyn
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.08
    • 26

    #1

    Ocena receptury witbiera

    Witam jutro zabieram się za warzenie mojego pierwszego wita, prosiłbym o ocenę receptury ew. o pomoc w jej skorygowaniu:

    celuję ~24l ok 11blg

    -2,5kg słodu pilzneńskiego
    -2,0kg słodu pszenicznego
    -0,4kg płatków pszeniczych
    -0,4kg płatków owsianych

    (raczej zasypu nie zmienie, pszenicę mam lecz nieześrutowaną, a z płatkami pszenicznymi słabo , tylko w jednym sklepie w dodatku po 6zł/400g :< )

    3,5l/kg słodu

    zacieranie:

    65-66C 80'
    72C 15'

    gotowanie:

    łącznie 70 min

    chmiel styrian golding 60'

    17g kolendry (kotanyi, tylko taką udało mi się dostać, nada się?)
    20g curacao
    skórki pomarańczy i cytryny na koniec gotowania

    Mam do tego kilka pytań:
    -czy przydałaby się jeszcze jakaś przerwa przy zacieraniu?
    -na ile dokładnie wrzucić przyprawy? wszystkie na raz?
    -z racji, iż nie mam chłodnicy i studzę brzeczkę w wannie, czy to, że przyprawy z chmielem będą w niej przez kilka godzin nie wpłynie znacząco na jakoś piwa?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3492

    #2
    Wygląda ok, tylko chyba wyjdzie mocniejsze niż 11blg ale to żaden problem.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2014-09-23, 23:04.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • polsyn
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.08
      • 26

      #3
      rozcieńcze do 11 najwyżej

      Comment

      • Pinhead86
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.07
        • 18

        #4
        Kolendra chyba nie ta. Ma być indyjska. Jest dostepna w prawie kazdym sklepie piwowarskim.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          ReCrft, West Coast IPA
          darekd
          Pod tą nazwą świętochłowicki browar wypuścił chyba już jakieś piwo, ale w tym wypadku chodzi o:
          piwo uwarzone według receptury Fabiana Wojciecha - zwycięscy konkursu "Warzymy z ReCraftem 2025" organizowanego we współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Piwowarów Domowych oraz...
          2025-07-19, 23:56
        • Petitpierre
          Funky Fluid, Boarding: Cancun
          Petitpierre
          DNEIPA, zapach to passiflora, mango, liczi, same owoce-na plus, nuta dolna lekko grejpfrut, sok pomarańczowy, oleiste. W smaku goryczka lekka, kwiatowa-rumianek, arnika, drapacz. Piwo jest trochę wodniste, ale to na karb sokowości, gładkie, od płatków. Udane z pewnością. Jeszcze nie poziom Big...
          2025-07-12, 12:04
        • darekd
          Błonie, [Inne Beczki], Hazy Haka
          darekd
          Hazy IPA na nowozelandzkich i amerykańskich chmielach (nie podano jakich), 16% ekstr., 5,6% alk.
          W składzie owsiane i pszenne płatki

          Aromat - słód dość wyraźny, całość jak słodka owsianka z pomarańczami
          Piana - średnia, zwarta, w miarę trwała, dłuższy kożuszek,...
          2025-06-20, 01:53
        • Javox
          BrewDog, Pinball
          Javox
          DDH DIPA z alko 8.0%, IBU 15.

          Chmiele: Citra, Mosaic, Talus Cryo, Krush.

          Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
          Lacing - niewiele.
          Gaz - średni.
          Barwa - zamglony pomarańczowy.
          Aromat - nuty mosaikowe i ogólnie cytrusy.
          Smak...
          2025-06-15, 11:45
        • darekd
          Artezan, Stay Wild
          darekd
          "Oceanic" Hazy IPA

          15% ekstr.,
          5% alk.
          Chmiele: Galaxy, Rakau, Nelson Sauvin

          W składzie m.in. słód owsiany, płatki owsiane i pszenne

          Aromat - owoce, gdzie na pierwszym planie są cytrusy, trochę żywiczności, na drugim planie tony słodowe...
          2025-06-09, 21:01
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...