Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wit IPA moja receptura do weryfikacji.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nasir
    Junior
    • 04-2009
    • 1

    Wit IPA moja receptura do weryfikacji.

    Zasmakowałem w Dwóch Smokach. Więc konsekwencją tego jest próba zrobienia piwa przynajmniej podobnego.
    Mój pomysł poniżej. Jeśli widzicie jakieś straszne błędy to poproszę o konstruktywną krytykę. Dylematy mam co do ilości chmielu
    (chmielić na zimno? który lepszy na aromaty?) i zacierania ( na lenia? czy bardziej nastawić się na słodycz słodów równoważącą chmiele?)

    Wit IPA a’la Dwa Smoki

    14°Blg
    IBU 55
    26 litrów


    3,00 kg słód pilzneński
    2,50 kg słód pszeniczny
    0,80 kg płatki pszeniczne
    0,40 kg płatki owsiane
    Curacao 10 g [ 10 min ]
    Kolendra 6 g [ 10 min ]
    Rumianek 1 g [ 5 min ]
    Skórka pomarańczy 20g [ 5 min ]


    Chmiele:
    Centennial 50 g [ 60 min-15g; 30 min-15g; 15 min-10g; chmielenie na zimno 10g ]
    Chinook 50 g [ 60 min-10g; 30 min-10g; 15 min-15g; chmielenie na zimno 15g ]


    Zacieranie:
    53°C 10 min
    67°C 100 min
    mash out

    lub

    53°C 10 min
    63°C 25 min
    73°C 45 min
    mash out


    Fermentacja:
    Drożdże Brewferm Blanche 10 dni lub do zaniku zapachu siarki

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎