Liczenie ilości piwa w fermentatorze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • AdamJ
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 16

    #1

    Liczenie ilości piwa w fermentatorze

    Witam jako, że cicha fermentacja dobiega końca czas myśleć o butelkowaniu. Do tej pory cukier do nagazowania wsypywałem specjalną miarką (do butelek), ale dużo osób poleca mieszanie piwa z rozpuszczoną wodą, ponieważ daje to bardziej równomierne nagazowanie trunku. Stąd moje pytanie w jaki sposób liczycie ile macie piwa? Korzystacie z objętości walca (jakim jest fermentator) Czy macie na to może jakiś inny patent?
    Ostatnia zmiana dokonana przez AdamJ; 2014-10-10, 13:00.
  • gwzd
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2012.01
    • 622

    #2
    Liczymy fermentorem ze skalą.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Kupujemy baniak 5l z wodą, wodę wypijamy jak zwierz, nalewamy później kranówy i skalujemy fermentor mazakiem na zewnątrz co 5l a pod koniec mniejszymi objętościami.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • dominik_walkowiak
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.10
        • 335

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
        Kupujemy baniak 5l z wodą, wodę wypijamy jak zwierz, nalewamy później kranówy i skalujemy fermentor mazakiem na zewnątrz co 5l a pod koniec mniejszymi objętościami.
        też tak robiłem od 15l mam co 1l skale

        Comment

        • kkemot
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2013.12
          • 119

          #5

          Można obliczać, dochodzi niewielki błąd, bo fermentor ro stożek ścięty, ale do naszych pomiarów wystarczy

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kkemot
            http://pl.wikipedia.org/wiki/Walec_%28bry%C5%82a%29
            Można obliczać, dochodzi niewielki błąd, bo fermentor ro stożek ścięty, ale do naszych pomiarów wystarczy
            Aż tak ciężki jest ten błąd do pominięcia?

            Comment

            • Wujcio_Shaggy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.01
              • 4628

              #7
              Kiedyś, jak chodziłem do szkoły, to wzór na objętość stożka był znany. Ale może się zdezaktualizował…
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

              Comment

              • Tucani

                #8
                Miałem ten sam problem. Kupiłem fermentaror bez podziałki ale łatwo sobie z tym poradziłem.
                Wiadro na dole miało 32 cm, na górze zaś 35,5 cm, a wysokość 38 cm.
                Różnica między 32 cm, a 35,5 cm = 3,5cm. Więc średnia średnica wynosi 32+(3,5/2)=32+1,75=33,75cm
                więc promień = 33,75/2=16,875
                V=Pi * r(kwadrat) * h
                V=3,14*(16,875*16,875)*38
                V=3,14*285(zaokrąglone)*38
                V=34006,2 cm3
                1l to 1dm3
                więc musimy obliczyć pierwiastek z 34006,2
                3√34006 = 3√(32.398)3 = 32.398 i to są litry.
                Jako iż zaokrąglałem nie wyszło pelne 33 litry + to, ze wiaderko na dole nie jest płaskie tylko wybrzuszone. Więc wszystko się zgadza.

                Jest jeszcze jedna metoda:
                Jeżeli znasz pojemność wiadra tak jak u mnie np 33l oraz wysokość u mnie 38 cm
                Wykonujesz działanie 33/38=1,(15)cm więc każda ta wartość jest równa 1l
                Dla przykłądu jeżeli ja mam 23 l piwa to powinno zająć mi to ok 26cm i tak też mniej więcej mam

                Chociaż to nie są na pewno obliczenia, które w praktyce dadzą Ci dokładność moim zdaniem do pół litra.
                Tak jak wyżej pisali najlepiej kupić albo wiadro z podziałką albo litrową menzurkę i sobie wiadro litr po litrze oznaczyć.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • ziomalisz
                  pierwsze Piwo smakuje jak woda i bez %? co robić
                  ziomalisz
                  od samego poczatku mam problem z brewkitem mexican carveza. Start piatek 18.5 Fermentacja jakas dziwna zero piany, a blg spadało dzis wynosi 0. Otwieram brzeczke, pachnie ladnie próbuje i smakuje jak woda z leciutka nutka chmielu i w dodtaku balingometr pokazuje wszystko na 0. ta woda nawet nie ma...
                  2018-05-28, 09:32
                • etman
                  2026.02.07-08 - III Wielkopolski Konkurs Piw Domowych
                  etman
                  Za organizatorem:


                  Kategorie:
                  • Koźlak jesienny holenderski
                  • Munich Helles
                  • Rauchmärzen
                  • Saison
                  • Grodziskie
                  • Berliner Weisse z owocami
                  • India Export Porter
                  • Polish Potato IPA


                  Oraz fajnie zebrane info kiedy zabrać się za warzenie żeby zdążyć:
                  ...
                  Start
                  2026-02-07
                  Koniec
                  2026-02-08
                  2025-11-17, 18:23
                • Javox
                  Thornbridge, Day Maker
                  Javox
                  Niby Session IPA z alko 4.0%, IBU 15.

                  Chmiel: Krush.

                  Piana - z trzaskiem redukcja do obwódki.
                  Lacing - nic.
                  Gaz - średni.
                  Barwa - blade złoto.
                  Aromat - lekko dzikie zioła.
                  Smak - woda gazowana z posmakami ziołowymi, homeopatyczne cytrusy,...
                  2025-07-10, 10:59
                • Rychu80
                  Woda źródlana do nastawu przegotować ?
                  Rychu80
                  Witam

                  Jest to mój pierwszy post na tym forum szukałem odpowiedzi lecz jakoś nie mogłem nigdzie znaleźć a mianowicie w mojej okolicy jest źródełko w lesie gdzie woda jest bardzo dobra i sporo ludzi ją pobiera do celów spożywczych,moje pytanie brzmi czy taką wodę muszę przegotować...
                  2019-01-29, 19:01
                • Javox
                  Winton, Peely-Wally
                  Javox
                  IPA z alko 4.5%

                  Chmiele: Simcoe, Centennial.

                  Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
                  Lacing - nie za dużo.
                  Gaz - średni.
                  Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
                  Aromat - cytrusy, nutka dzika.
                  Smak - słodkawe, gorzkawe cytrusy,...
                  wczoraj, 14:33
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...