2026.02.07-08 - III Wielkopolski Konkurs Piw Domowych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • etman
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    🥛🥛🥛
    • 2015.01
    • 39

    #1

    2026.02.07-08 - III Wielkopolski Konkurs Piw Domowych

    Za organizatorem:


    Kategorie:
    • Koźlak jesienny holenderski
    • Munich Helles
    • Rauchmärzen
    • Saison
    • Grodziskie
    • Berliner Weisse z owocami
    • India Export Porter
    • Polish Potato IPA


    Oraz fajnie zebrane info kiedy zabrać się za warzenie żeby zdążyć:

    =--================================================== ====

    Zastanawialiście się, kiedy najlepiej uwarzyć style wybrane na 3. edycję Wielkopolski Konkurs Piw Domowych?
    Oto nasza rekomendacja!
    Koźlak jesienny holenderski, Munich Helles i Rauchmärzen – warto zabrać się za nie jeszcze w listopadzie.
    Choć nie są to piwa bardzo mocne, koźlak skorzysta na kilku tygodniach dojrzewania, a Helles i Rauchmärzen – jako piwa dolnej fermentacji – również potrzebują trochę więcej czasu, by nabrać pożądanego charakteru.
    Saison i Grodziskie nie wymagają długiego leżakowania, ale za to potrzebują chwili, by się sklarować i dobrze nagazować.
    Jeśli planujecie refermentację, to przełom listopada i grudnia będzie idealnym momentem na uwarzenie tych piw.
    Berliner Weisse z owocami możecie spokojnie uwarzyć zarówno teraz, jak i pod koniec grudnia.
    To piwo fermentuje szybko, a dzięki niskiemu pH i dodatkowi owoców dobrze znosi upływ czasu.
    India Export Porter i Polish Potato IPA polecamy warzyć nie za wcześnie, by zachować świeżość nut chmielowych ​ i uniknąć skutków utlenienia.
    Jednocześnie pamiętajcie, że to style o nieco wyższym ekstrakcie początkowym, więc ich fermentacja może wymagać odrobinę więcej czasu i cierpliwości.
    Oczywiście proces tworzenia piwa w każdym z tych stylów można spróbować nieco skrócić:
    - jeśli macie kegi, możecie skorzystać z fermentacji ciśnieniowej i/lub sztucznego nagazowania,
    - uwarzyć piwa o niższym (wciąż mieszczącym się w stylu) ekstrakcie początkowym,
    - (kontrowersyjnie!) użyć drożdży kveik.
    Zachęcamy, by zapoznać się z opisami stylów (są dostępne w sekcji komentarzy!) i w oparciu o zdobytą wiedzę zaplanować warzenie. Dzięki temu Wasze piwa będą w optymalnej formie na konkurs!
    Powodzenia w warzeniu i dajcie znać w komentarzach, co szykujecie na nasze konkurs!
    PS Jeśli jeszcze nie macie pomysłu, jak się zabrać za wybrane przez nas style, to spokojnie... jeszcze w tym tygodniu ruszamy z serią postów, które powinny przybliżyć Wam każdy z nich ​​
    Start
    2026-02-07
    Koniec
    2026-02-08
    Warzenie jak marzenie - sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa
widgetinstance 244 (Related Topics) skipped due to lack of content & hide_module_if_empty option.
Przetwarzanie...