Za organizatorem:
Kategorie:
Oraz fajnie zebrane info kiedy zabrać się za warzenie żeby zdążyć:
=--================================================== ====
Zastanawialiście się, kiedy najlepiej uwarzyć style wybrane na 3. edycję Wielkopolski Konkurs Piw Domowych?

Oto nasza rekomendacja!
Koźlak jesienny holenderski, Munich Helles i Rauchmärzen – warto zabrać się za nie jeszcze w listopadzie.
Choć nie są to piwa bardzo mocne, koźlak skorzysta na kilku tygodniach dojrzewania, a Helles i Rauchmärzen – jako piwa dolnej fermentacji – również potrzebują trochę więcej czasu, by nabrać pożądanego charakteru.
Saison i Grodziskie nie wymagają długiego leżakowania, ale za to potrzebują chwili, by się sklarować i dobrze nagazować.
Jeśli planujecie refermentację, to przełom listopada i grudnia będzie idealnym momentem na uwarzenie tych piw.
Berliner Weisse z owocami możecie spokojnie uwarzyć zarówno teraz, jak i pod koniec grudnia.
To piwo fermentuje szybko, a dzięki niskiemu pH i dodatkowi owoców dobrze znosi upływ czasu.
India Export Porter i Polish Potato IPA polecamy warzyć nie za wcześnie, by zachować świeżość nut chmielowych
i uniknąć skutków utlenienia.
Jednocześnie pamiętajcie, że to style o nieco wyższym ekstrakcie początkowym, więc ich fermentacja może wymagać odrobinę więcej czasu i cierpliwości.
Oczywiście proces tworzenia piwa w każdym z tych stylów można spróbować nieco skrócić:
- jeśli macie kegi, możecie skorzystać z fermentacji ciśnieniowej i/lub sztucznego nagazowania,
- uwarzyć piwa o niższym (wciąż mieszczącym się w stylu) ekstrakcie początkowym,
- (kontrowersyjnie!) użyć drożdży kveik.
Zachęcamy, by zapoznać się z opisami stylów (są dostępne w sekcji komentarzy!) i w oparciu o zdobytą wiedzę zaplanować warzenie. Dzięki temu Wasze piwa będą w optymalnej formie na konkurs!

Powodzenia w warzeniu i dajcie znać w komentarzach, co szykujecie na nasze konkurs!
PS Jeśli jeszcze nie macie pomysłu, jak się zabrać za wybrane przez nas style, to spokojnie... jeszcze w tym tygodniu ruszamy z serią postów, które powinny przybliżyć Wam każdy z nich
Kategorie:
- Koźlak jesienny holenderski
- Munich Helles
- Rauchmärzen
- Saison
- Grodziskie
- Berliner Weisse z owocami
- India Export Porter
- Polish Potato IPA
Oraz fajnie zebrane info kiedy zabrać się za warzenie żeby zdążyć:
=--================================================== ====
Zastanawialiście się, kiedy najlepiej uwarzyć style wybrane na 3. edycję Wielkopolski Konkurs Piw Domowych?

Oto nasza rekomendacja!

Koźlak jesienny holenderski, Munich Helles i Rauchmärzen – warto zabrać się za nie jeszcze w listopadzie.

Choć nie są to piwa bardzo mocne, koźlak skorzysta na kilku tygodniach dojrzewania, a Helles i Rauchmärzen – jako piwa dolnej fermentacji – również potrzebują trochę więcej czasu, by nabrać pożądanego charakteru.
Saison i Grodziskie nie wymagają długiego leżakowania, ale za to potrzebują chwili, by się sklarować i dobrze nagazować.

Jeśli planujecie refermentację, to przełom listopada i grudnia będzie idealnym momentem na uwarzenie tych piw.
Berliner Weisse z owocami możecie spokojnie uwarzyć zarówno teraz, jak i pod koniec grudnia.

To piwo fermentuje szybko, a dzięki niskiemu pH i dodatkowi owoców dobrze znosi upływ czasu.
India Export Porter i Polish Potato IPA polecamy warzyć nie za wcześnie, by zachować świeżość nut chmielowych

Jednocześnie pamiętajcie, że to style o nieco wyższym ekstrakcie początkowym, więc ich fermentacja może wymagać odrobinę więcej czasu i cierpliwości.
Oczywiście proces tworzenia piwa w każdym z tych stylów można spróbować nieco skrócić:

- jeśli macie kegi, możecie skorzystać z fermentacji ciśnieniowej i/lub sztucznego nagazowania,
- uwarzyć piwa o niższym (wciąż mieszczącym się w stylu) ekstrakcie początkowym,
- (kontrowersyjnie!) użyć drożdży kveik.

Zachęcamy, by zapoznać się z opisami stylów (są dostępne w sekcji komentarzy!) i w oparciu o zdobytą wiedzę zaplanować warzenie. Dzięki temu Wasze piwa będą w optymalnej formie na konkurs!


Powodzenia w warzeniu i dajcie znać w komentarzach, co szykujecie na nasze konkurs!

PS Jeśli jeszcze nie macie pomysłu, jak się zabrać za wybrane przez nas style, to spokojnie... jeszcze w tym tygodniu ruszamy z serią postów, które powinny przybliżyć Wam każdy z nich
