Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak chmielić

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mariusz83
    Junior
    • 04-2004
    • 10

    Jak chmielić

    Witam. Po dwuletniej przerwie postanowiłem uruchomić ponownie swój browar. Planuję uwarzyć dwie warki.

    1 Coś w stylu American Pale Ale
    20l
    Wiedeński 6-12 EBC 1kg
    Pale Ale 5,5-7,5 EBC 2kg
    Monachijski 12-18 EBC 1kg
    Crystal 150 EBC 0,2kg
    Cascade DE 5,3% 100g
    Cascade US 7,1% 50g
    Danstar BRY-97 - American West Coast Ale Yeast x1

    Zacieranie 66°C - 60 min

    2 Drugie ciężko stwierdzić Moje American Ale
    20l
    Pale Ale 7-9 EBC 5kg
    Carabelge 30-35 EBC 1kg
    Ekstrat słodowy pszeniczny WES 0,5kg
    Cascade DE 5,3 % 50g
    Cascade US 7,1% 50g
    Amarillo US 9,1% 50g
    Mosaic US 12% 50g
    Citra US 13,6% 50g
    Danstar Nottingham - Ale Yeast x2

    Zacieranie 66°C - 60 min

    Jak w temacie może ktoś doradzić z chmieleniem , przy drugiej warce kiedy najlepiej dodać ekstrat słodowy zaraz na początku gotowania?
    Piwa mają fajnie "waniać" i smakować ma być wyczuwalny chmiel. Trochę poczytałem ale chyba za długą przerwę miałem bo nie ogarniam "chmielenia whirpoolowego" jeżeli cokolwiek zrozumiałem to po wyłączeniu palnika dodać chmiel zamieszać i nie schładzać?
  • GreenFox
    Senior
    • 12-2013
    • 273

    #2
    Najlepiej schłodzić początkowo do jakichś 70C i wtedy dosypać chmiel, zamieszać i odczekać (warto schłodzić na starcie, żeby uniknąć nadmiernego esktrahowania alfa-kwasów oraz ryzykować DMS, chociaż ten drugi powód jest raczej mniej istotny).

    Pytanie - dlaczego do drugiej warki zamierzasz dodawać dwie paczki drożdży Nottingham? To jest mocny szczep, jedna paczka spokojnie powinna wystarczyć - piwo i tak głęboko odfermentuje (szczególnie, że nie ma zbyt wysokiego ekstraktu początkowego)

    Ekstrakt można na początku gotowania, chyba, że gar nieduży, to lepiej pod koniec jak już część brzeczki odparuje.

    Co do chmielenia, to najlepiej dokładne wartości sprawdzić w którymś z kalkulatorów, albo arkuszy (jeżeli chodzi o IBU), ale ogólnie to drugą warkę chmieliłbym na goryczkę Mosaiciem, Citrę w ostatnich minutach a Amarillo w whirpool. Cascade można dorzucić na cichą i jeżeli chodzi o aromat to piwo powinno być baaardzo intensywne.

    Comment

    • mariusz83
      Junior
      • 04-2004
      • 10

      #3
      Drugą warkę lekko zmodyfikuję , jeżeli dobrze policzyłem to pododaniu 500g płatków jęczmiennych powinienem się zbliżyć do 17BLG czy jedna paczka drożdży wystarczy?

      Mógł byś napisać w jakim czasie i ilościach dawkować chmiel?
      Last edited by mariusz83; 25-10-2014, 16:27.

      Comment

      • mariusz83
        Junior
        • 04-2004
        • 10

        #4
        Czy tak będzie ok?
        Warka 1
        Cascade 5,3% 50g 60min
        Cascade 5,3% 30g 15min
        Cascade 5,3% 30g 0min (whirlpool)
        Cascade 7,1% 50 7dni chmielenie na zimno
        Beersmith wyliczył 38,4 IBU 12BLG

        Warka 2
        Mosaic 12% 50g 60min
        Citra 13,6% 50g 15min
        Amarillo 9,1% 50g 0min (whirlpool)
        Cascade 7,1% 50 7dni chmielenie na zimno
        Beersmith wyliczył 77 IBU 17BLG
        Czy może ma sens podzielić dwie ostatnie dawki chmielu tzn. 25g Cascade i 25g Amarillo 0min i tyle samo na cichą?

        Comment

        • GreenFox
          Senior
          • 12-2013
          • 273

          #5
          W pierwszej warce jeżeli chcesz bardziej delikatną goryczkę to odbierz trochę chmielu z 60' i dorzuć np. na whirpool dla aromatu, spokojnie 27~30 IBU wystarczy - goryczka będzie kontrować lekką słodowość, a jednocześnie nie będzie zbyt zalegająca.

          W drugiej warce 77IBU też wygląda na dość spore (wyjdzie tyle, głównie z tych 50g Mosaica na 60'), widzę jakieś fascynacje browarem Dr Brew :P Niemniej jednak, 17BLG początkowe powinno stanowić solidną bazę, żeby skontrować taką goryczkę. Podzielenie dwóch chmieli po 25g to dobry pomysł.

          Comment

          • GreenFox
            Senior
            • 12-2013
            • 273

            #6
            A chmiele na cichą wrzuciłbym na ostatnie 3-4 dni, moim zdaniem daje to bardzo fajne aromaty.

            Comment

            • mariusz83
              Junior
              • 04-2004
              • 10

              #7
              To jeszcze ostatnie dwa pytania , czy te zcieranie w jednej temperaturze 66°C -60min będzie ok i jak myślisz czy przy drugiej warce 17BLG jedna paczka drożdży wystarczy ?
              Last edited by mariusz83; 26-10-2014, 15:21.

              Comment

              • GreenFox
                Senior
                • 12-2013
                • 273

                #8
                Zacieranie jest ok, po tych 60 min. podgrzałbym jeszcze całość do ok. 76-78C - taki mashout, będzie łatwiej z filtracją. Taka też temp. wody do wysładzania. Od biedy można dwie paczki wrzucić, ale Nottinghamy spokojnie powinny dać radę (uwodnij je ok. pół godziny przed zadaniem, dodaj szczyptę cukru, powinno być ok). To jest mocny szczep i głęboko odfermentowuje, więc powinno być dobrze. No chyba, że dla pewności chcesz i boisz się nadmiernej ilości estrów, to możesz dwie paczki dać.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X
                😀
                🥰
                🤢
                😎
                😡
                👍
                👎