Gęstwa drożdżowa, a chmieliny - zaszczepienie piwo pszeniczne

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lechu555
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.10
    • 5

    #1

    Gęstwa drożdżowa, a chmieliny - zaszczepienie piwo pszeniczne

    Witam.

    Nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na moje pytania w internetach, więc spróbuje tutaj.
    Czy pomimo relatywnie sporej ilości chmielin w gęstwie można ją zastosować powtórnie w następnej warce?
    Wcześniej na 22l poszło 50 g marynki - połowa na gorycz, połowa na aromat - wiem, że to dużo za dużo, ale wcale to nie przeszkadzało, a dało całkiem ciekawe efekty.
    Teraz planuje podobną warkę, o podobnym litrażu.
    Ostatnia zmiana dokonana przez lechu555; 2014-11-22, 20:04.
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Jeśli nie jest zepsuta, to można, ale nie poleca się tego robić.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10847

      #3
      Skąd chmiel w gęstwie?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Gość

        #4
        zawsze możesz taką gęstwę przemyć - poszukaj w Internecie instrukcji jak to robić

        Comment

        • kkemot
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2013.12
          • 119

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wizi
          zawsze możesz taką gęstwę przemyć - poszukaj w Internecie instrukcji jak to robić
          Możesz zastąp słowem musisz

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            ? [Harpagan], Kazuar Chichotliwy
            darekd
            DDH Hazy IPA
            16,5% ekstr.,
            6,3% alk.
            Chmiele: Nelson Sauvin i Enigma

            Aromat - winogrona, tropikalne owoce , ale bez specjalnej wyrazistości, trochę plącze się kokos.
            Piana - średnia, niezbyt trwała, szczątkowy kożuszek na dłużej
            Barwa - zabielona,...
            2022-08-22, 00:19
          • darekd
            Oso, Choice
            darekd
            Kraftowiec z Madrytu, założony przez dwóch Brytyjczyków, którzy początkowo warzyli domowo, potem kontraktowo, od 2024 warzą u siebie.

            O browarze i ich pubie wspominał Pebejot:

            https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...pania-aa/23351...
            2025-07-05, 00:01
          • dadek
            Niemcy, Hannoversch Münden, Markt 3, Ratsbrauhaus
            dadek
            Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
            Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...
            2024-09-13, 00:59
          • Pancernik
            Niemcy, Bayreuth, St.Nikolausstrasse 25, Becher Bräu
            Pancernik
            Podobno to najstarszy browar restauracyjny w Bejrucie .
            Sympatyczny nieduży trochę dziwny budynek, położony poza głównym szlakiem turystycznym miasta (w zasadzie na uboczu).
            W tej okolicy Niemcy nie wyglądają na kraj zamożności i porządku, czasem widać śmieci, czasem cuchnie...
            2025-06-30, 12:23
          • Ahumba
            Bemowo, Pełczyńskiego 14, Pizza & Beer Etykieta
            Ahumba
            Z tyłu dawnego Hitu, Tesco (na Górczewskiej) jest spore nowe osiedle. Główną ulicą jest Pełczyńskiego. Przy tej ulicy znajduje się średniej wielkości pizzeria. Kilkanaście 2-osobowych stolików, które w razie potrzeby są zsuwane i kilka stołków barowych. Oprócz głównego "towaru",...
            2025-03-04, 19:16
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...