Zalewanie osadu drożdzowego następną warką

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rozoliani6
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.11
    • 39

    #1

    Zalewanie osadu drożdzowego następną warką

    Witam forumowiczów. Mam zamiar warzyć 3 piwa. APA 12 Blg, AIPA 15 BLg, a nastepnie Rye IPA 17 Blg. Wszystkie 3 piwa na US-05.Czytałem, że nie ma przeciwwskazań żeby placek drożdzowy po burzliwej zalać kolejną warką. Moje pytanie brzmi: Czy nie bedzie przegięciem zalanie placka po 12 blg brzeczką o ekstrakcie 15 Blg, a nastepnie zalanie placka po 15 brzeczką o ekstrakcie np. 17 Blg? Po prostu nie chce mi sie zbierać gęstwy skoro bedę warzył jedno po drugim. Wszystkie 3 warki ok 25 l. Czy Jedna paczka US-05 wytrzyma taki wysiłek w krótkim czasie?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19326

    #2
    W życiu bym się nie domyślił, że chodzi ci o osad drożdżowy po fermentacji...

    Osad drożdżowy po fermentacji burzliwej potrafi być zanieczyszczony. Pamiętaj, że jeśli pierwsze było z infekcją przeniesiesz ją na drugie.

    Tak poza tym zazdroszczę, że masz tyle czasu, by zrobić taki maraton

    Comment

    • rozoliani6
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.11
      • 39

      #3
      Właśnie z braku czasu chcę zrobić taki maraton Pytanie jak te zanieczyszczenia wpłyną na drugie, a w szczególności na trzecie piwo. Postepując w ten sposób praktycznie eliminuje mozliwość zakażenia samej gęstwy bo nie bede w niej grzebał. Nie mam doświadczenia w takich numerach dlatego pytam czy ktoś tak kiedys robił.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19326

        #4
        Po gotowaniu zostają osady gorące, które nie zawsze da się oddzielić w warunkach domowych od brzeczki. Sam ostatnio zlałem piwo wraz z osadami i chmielinami, by się przekonać. Staram się jednak odzyskiwać gęstwę z fermentacji cichej jak mnie uczono.
        Moja rada: próbuj! jak nie spaprzesz czegoś to będzie git.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Krakus
          2025.09.12-14 - XXIV Zlot Browar.biz Warka, Browar Browarka
          Krakus
          Jak donosi Krecik, tegoroczny zlot zostanie odwołany w Warce, w ośrodku "Kemping nad Pilicą", ul. Nowy Zjazd 6, blisko stacji kolejowej Warka Miasto.
          Noclegi tanie i skromne, domki głównie 4-osobowe z piętrowymi łóżkami (190 zł za dobę), bez sanitariatów, kablówki, dżakuzi....
          2025-07-18, 20:19
        • Javox
          Warka, Zamkowe
          Javox
          Kod 'W' - Warka

          Zawartość alko 5.6%

          Piana - trochę na początku potem nic.
          Lacing - nic.
          Gaz - średni.
          Barwa - jasne złoto.
          Aromat - zbożowość.
          Smak - słodkawe, zbożowość, lekka goryczka gorzkawa.

          Do kotleta ...
          2024-08-19, 11:29
        • darekd
          Warka, Złoty Pils
          darekd
          Z okazji 50 rocznicy powstania browaru uwarzono to jubileuszowe piwo.

          W składzie słód pilzneński i monachijski (bez niesłodowanych składników), chmiele: Lubelski, Magnum i Marynka.
          Alk. 5,0%

          Aromat - wyraźny ziołowy chmiel, pod tym lekki słód
          Piana -...
          wczoraj, 01:10
        • Krakus
          2025.09.12-14 - XXIV Zlot Browar.biz Warka, LISTA CHĘTNYCH
          Krakus
          Tutaj wpisują się osoby chcące w doborowym towarzystwie żuli, meneli i innych degustatorów, degustować piwa na tegorocznym zlocie w Warce. Wpisujemy się tak, jak w poprzednich latach, tj. kopiujemy listę i wklejamy ją w komentarzu, dopisując siebie.

          1. Krecik
          2. Krakus
          2025-07-18, 20:23
        • Javox
          Warka, Warka Export
          Javox
          Wynalazek, który ostatnio nawet wylądował na stole Kopyra

          Alko 4.6% (w składzie kukurydza i jęczmień) i mrożone szyszki chmielu.

          Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
          Lacing - sporo.
          Gaz - średni.
          Barwa - jasne złoto.
          Aromat...
          2023-03-24, 15:42
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...