Goryczka, za wcześnie, czy za późno

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • vooyeq
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.09
    • 19

    #1

    Goryczka, za wcześnie, czy za późno

    Witam,

    28L IPA | 60g marynka, 55g lubelski, odpowiednio 75min/25min w garze, granulaty

    Przestrzeliłem z kalkulatorem i po wysładzaniu wyszło jakieś dobre ponad 30L, doliczyłem 15min na mocnym ogniu do odparowania, niestety nie wyjąłem siatek z chmielem. Na dodatek po 20h fermentacji i tak trochę mi drożdżaki przez rurkę pompują nastawu.

    Właśnie skosztowałem piany, która postanowiła wybrać się poza fermentor i ujrzeć światło dzienne. Efekt, baaaardzo mocna goryczka...

    Czy na tym etapie:
    a) za wcześnie badać goryczkę i z czasem się złagodzi,
    b) nie ma szans na złagodzenie, ale nie powinna wzrosnąć,
    c) nie ma szans na złagodzenie, wręcz przeciwnie, może się pogłębić,
    d) można jeszcze złagodzić goryczkę.

    Dzięki.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Po pierwsze - za wcześnie, a po drugie, goryczki na sprawdza się w pianie.

    Comment

    • vooyeq
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.09
      • 19

      #3
      Oki, wybryk z degustacją piany przemilczę... A reszta jak zwykle, czas pokaże

      Comment

      • mariucha
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.05
        • 13

        #4
        Nie sądzę aby goryczka była zbyt mocna biorąc pod uwagę styl twojego piwa.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • heckler
          Chrudim, Čs. armády 421, Pivovar Loutkář
          heckler
          Troszkę czasu już minęło, ale jak to mówią lepiej zdać relację późno niż wcale.

          Oczywiście głównym celem ponownego odwiedzenia urokliwego miasteczka Chrudim był nowo otwarty browar Loutkář. Zawitaliśmy tam 05.09, a dokładnie tydzień wcześnie odbyło się uroczyste...
          2021-04-13, 12:09
        • darekd
          Kaiser Geislingen, Export 1881
          darekd
          Browar z Badenii Wirtembergii , mniej więcej pomiędzy Stuttgartem a Ulm.

          Na forum była opisywana bezalkoholowa wersja tego piwa:
          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...81-alkoholfrei

          Ekstr. 12,5% (na stronie www...
          2024-03-04, 22:40
        • darekd
          Holanďan, Polotmavý Ležák 11°
          darekd
          W środkowoczeskiej wsi Hlízov (pod Kutną Horą) holenderski inwestor Bob Best w elegancko odremontowanym obiekcie uruchomił w 2022 roku produkcję piwa.

          https://www.pivovarholandan.cz/

          Ekstr. 11%
          Alk. 4,3% (butelka), 4,5% (strona www)

          Aromat - słodowy (melanoidynowa...
          2023-10-31, 00:19
        • darekd
          Jedlinka, Cytrusowy Hrabia
          darekd
          Summer Ale,
          11% ekstr.
          4,8% alk.

          Aromat - dominuje chmiel, głównie cytrusowy, troszeczkę ziołowy i inne kwaskowe owoce (śliwki), ciut drożdży
          Piana - wysoka, trwała, dłuższy kożuszek
          Barwa - wyraźniej zamglone złoto
          Wysycenie - umiarkowane, musujące...
          2025-07-26, 22:40
        • darekd
          Hoppebräu, Helles
          darekd
          Nowoczesny browar z Waakirchen z Górnej Bawarii. Jego historia sięga 2010, kiedy Markus Hoppe wraz żoną uwarzyli swoje pierwsze piwo w garażu.
          Dwa lata później Markus wyjechał na dwa lata na Mauritius, gdzie był piwowarem w browarze Flying Dodo. Po powrocie kontynuował działalność,...
          2025-07-11, 22:45
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...