Mam pytanie dotyczące temperatury wody w której robimy roztwór 2% piro do dezynfekcji. Czy ma być wrzątek, czy ciepła, letnia lub zimna i czy jeżeli letnia lub zimna to ją wcześniej trzeba przegotować? Sam proces dezynfekcji (chyba) mam opanowany.
Dezynfekcja - pirosiarczyn sodu
Collapse
X
-
Dezynfekcja - pirosiarczyn sodu
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Tagi: brak -
Jak zawsze im cieplej tym lepiej. -
Ja przy pierwszej warce używałem bardzo gorącej (prawie wrzątku), przy drugiej - letniej, nie przegotowanej. Stąd moje pytanie - czy tak można. Ale jak mówicie, że można nawet z kranu - to ok. Na razie nic mi jeszcze nie skwaśniało, pierwsza warka za kilka dni do butelkowania, druga warzona przedwczoraj, fermentuje
Obiecuję że się wezmę w garść i opiszę to warzenie dokładniej w odpowiednim miejscu...Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
Rycho, do 13-tej warki to możesz sobie kawałkiem kija z płotu fermentujące piwo mieszać i tak wyjdzie dobre
, schody zaczną się później
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
A bój się lub nie bój, klątwa to klątwa
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
1. Pirosiarczyn sodu dobrze rozpuszcza się w zimnej wodzie, więc taka wystarczy do użycia.
2. Nie zawsze - im cieplej, tym lepiej. W tym przypadku raczej nie ma znaczenia, poza tym, że wrzątkiem można się poparzyć, a gorący roztwór szybciej ulegnie rozkładowi.
3. Nie musi być przegotowana - pirosiarczyn nie psuje się od bakterii, tylko służy do ich zabijania.
4. Powyższe informacje bez trudu można znaleźć w sieci, wpisując w wyszukiwarkę "pirosiarczyn sodu, użytkowanie".Comment
-
No zapewne można, ale dzięki za merytoryczną odpowiedź. A jak mamy na forum, może komuś oprócz mnie też się przyda. No i google jako pierwszy link kieruje do naszej tu dyskusji...Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2015-04-23, 09:43.Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
No to może na piąte warzenie mnie zaprosisz?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Pewno że zaproszę, już się szykuj, może nawet wcześniej niż na piąte
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
Related Topics
Collapse
-
Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
- termometr analogowy
- ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-09-15, 11:09 -
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Bazooka - DŁUGA - filtr do chmielin - gwint zewnetrzny 1/2 cala
- Akcesoria
Kapturek aluminiowy złoty - 34x90 - 20 szt.
- Akcesoria
Uszczelka do pojemnika fermentacyjnego
- Anglojęzyczna
...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2020-01-13, 09:50 -
-
-
Czy coś pijalnego z tego wyjdzie?
Zależy mi na uzyskaniu Belgijskiego wit'a, gdzie pierwsze nuty gra pomarańcza.
-Brewkit Brewferm Witbier – 1,5 kg
-Ekstrakt pszeniczny jasny suchy (DME) – 0,65 kg
-Drożdże Lallemand Wit (Belgian Wit)
-Skórka pomarańczy Curaçao...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Korzystając z uroków mijającego lata spróbowałem letnią nowość z browaru w południowoczeskich Strakoniach.
Letní speciál to lekkie piwo dolnej fermentacji chmielone odmianami: Mandarina Bavaria (DE), Fuggles (GB), Enigma (AUS) i Amarillo (US).
Chmielone również na zimno....-
Channel: Czechy
2025-09-21, 21:36 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment