Witam 2 tygodnie temu nastawiłem IPA z brewkitu, fermentacja przeszła ładnie czyli pianka bulkanie teraz piana opadła nastomiast piwko dalej bulka po 2 tyg. Cukromierz wskazuje 3 blg. i zastanawiam się czy rozlać piwko już do butelek? Czy jeszcze zostawić na około tydzień?
Rozlew piwa IPA.
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Cos lekko ponad 10. Jeszcze jutro sprawdzę ile jest. przy 2 tygodniowej fermentacji jest duża szansa na tzw. granaty?Comment
-
-
Warzone jest na eksrakcie słodowym. Temp. w pokoju mam non stop 20-21 stopni na fermentorze jest 20.Comment
-
Temp. fermentacji od biedy może być choć w wiaderku masz pewnie z 24°C. Ogólnie kiedy się warzy z puchy trzeba zazwyczaj dołożyć jeszcze cukru albo ekstraktu (nie pamiętam dokładnie wytycznych stylu ale IPA zaczyna się coś od 15°blg) ty masz 10 więc nawet na Pale Ale się nie łapie. Pomiary wykonuj w 20°C (temp. badanej próbki) bo na takie temp. zazwyczaj są kalibrowane narzędzia pomiaroweComment
-
-
-
Ok tak zrobię. Jeszcze pytanko dotyczące dodawania cukru, sypać poprostu do butelki z miarki czy rozpuścić w wodzie?Comment
-
Osobiście zawsze robiłem syrop cukrowy. Jeśli masz 20 litrów to na twoim miejscu rozpuściłbym 80 g cukru w jakiś 200-300 ml wody, to wszystko zagotować wlać do wiadra z którego będziesz rozlewać potem dodać piwo i delikatnie zamieszać zdezynfekowaną chochlą lub czymś innym.Comment
-
A ja bym Cię namawiał na większą ilość cukru do refermentacji niż proponuje kolega Robler. Moja pierwsza warka właśnie była IPA z brewkitu wzbogacona 1 kg ekstraktu niechmielonego i ok. 400 g glukozy. Do refermentacji dałem coś ok. 3,3 g cukru na butelkę 0,5 l, pięknie syka przy otwarciu, ładna piana i według mnie jest ok.Comment
-
Czyli przelac z fermentora do innego czystego i tam dodac cukier? 3.3g na butelke to bedzie 132g cukru ktore mam dodac do tego piwka w czystym fermentorze? I pytanko czy moge raz przelać piwko do czystego fermentora a pozniej umyc ten w ktorym bylo piwko i potem tam znowu zlac bo wlasnie w tym mam kranik i nie wien czy nie zaszkoodzi takie przelewanie?Comment
-
Ok, na początek rada na przyszłość, jeśli masz dwa wiadra (jedno z kranikiem, a drugie bez) to fermentacje lepiej przeprowadzić w tym bez kranika ponieważ ten jest potencjalnym źródłem zakażenia, obecnie posiadam 4 wiadra w tym jedno z kranikiem i stosuje je tylko do filtracji przy zacieraniu i rozlewu do butelek, a na następny sezon w ogóle planuje zakup jeszcze jednego wiadra z kranikiem, które przeznacze tylko i wyłącznie do rozlewu, a to które posiadam będe wykorzystywał tylko do filtracji, żeby zminimalizować ryzyko infekcji. Jeśli będziesz przelewał piwo bezpośrednio z wiadra, w którym prowadziłeś fermentacje burzliwą, piwo wyjdzie Ci bardzo mętne i w dodatku z dużą ilością osadu na dnie butelek, na Twoim miejscu zdezynfekował bym pożądnie wiadro bez kranika i zlał za pomocą wężyka (tez dobrze zdezynfekowanego) piwo znad drożdży (to bym zrobił już dzisiaj). Piwo w wiaderku potrzymaj jeszcze z 3-4 dni (albo tydzień jak nie masz wcseśniej czasu), żeby się troche sklarowało (w ogóle idealnie by było gdybyś znalazł jakieś cbłodniejsze miejsce ponieważ zintensyfikowało by to proces osiadania drożdży a na przyszłość efekty fermentacji w niższych temp. były by o wiele lepsze), nestępnie dopiero wtedy przelał bym do wiaderka z kranikiem i zrobił rozlew. Syrop cukrowy najlepiej jest dodać zanim się zleje piwo ponieważ potem podczasz przelewania równomierniej się rozprowadza w całej objętości piwa co pozwala uzyskać potem identyczne wysycenie w każdej butelce (taka sama ilość surowca do refermentacji w każdej butelce), co do ilości cukrundo refermentacji to nigdy nie dałem więcej niż 100 g na 20l piwa i piwo było zawsze nagazowane, zaufaj mi i nie przesadzaj z ilością cukru do refermentacji bo nie ma nic gorszego niż przegazowane piwo. Po rozlaniu do butelek daj mu przynajmniej 2 tygoniale na nagazowanie (a jeśli po tym czasie nie będzie nagazowane to nie panikuj bo o ile go nie zagotujesz to prędzej czy później na pewno się nagazuje). A tak na koniec to czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj bo tylko tak możesz zdobyć wiedzę, którą potem wykorzystasz w praktyce. Życze powodzenia i samych udanych warek.Ostatnia zmiana dokonana przez Robler; 2015-05-16, 09:43.Comment
Related Topics
Collapse
-
Targi Drinktec w Monachium to wielka impreza na której nie brakuje piwa, jednak tradycją jest że każdego dnia po zamknięciu hal wystawowych odwiedzamy jakiś miejscowy browar.
Na pierwszy ogień 15.09.2025 trafiliśmy do Schiller Bräu znajdującego się w ścisłym centrum niedaleko Hauptbahnhof....-
Channel: Niemcy
-
-
Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...-
Channel: Wielkopolskie
-
-
Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...-
Channel: Czechy
-
-
Witam,
Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.
Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.
Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Tak jak tu pisałem miesiąc temu była promocja nowych piw browaru Osjann i w tym tego. W dniu premiery smakowało tak wybornie, że wypiłem 3. Teraz wiem dlaczego...
Kolega Gisou upierał się, że to APA bardziej niż IPA, ale w każdym bądź razie jest to wersja "session". Na...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-04-07, 15:00 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment