Uwarzyłem wczoraj Dubbla i przytrafiła mi się niemiła sytuacja. Rozpuściłem drożdże, szklankę przykryłem sreberkiem i odłożyłem do szafki. Niestety do drożdży dostały się 2 muszki owocówki. Spontanicznie, zanim pomyślałem, wyłowiłem je niezdezynfekowaną łyżką, a górną część pianki drożdżowej wyrzuciłem. Nie miałem innych drożdży, więc dodałem tę mieszankę do brzeczki. Chciałbym się zapytać, czy to definitywnie oznacza zakażenie, czy mogę mieć jednak iskierkę nadziei? Czy ktoś kiedyś miał podobną sytuację?
Ryzyko zakażenia
Collapse
X
Related Topics
Collapse
-
Coś się nabroiło w AleBrowarze
Były meldunki wcześniej o wycofaniu wybuchowych Mango Lassi ale wyszło tego więcej...
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie piwa z powodu ryzyka rozsadzenia butelki produktu
https://www.gov.pl/web/gis/ostrzez...-
Channel: Piwo - ogólne
2025-07-01, 18:05 -
-
Witam,
Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.
Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.
Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Smoke & Shadows od Browar Dziki Wschód
Peated Foreign Extra Stout
7,5 ABV / 19 P
Napisano że to Piwo ciemne... smakowe. Oraz że to pierwszy #multicollab z 10 multitapami. Ale miejsce warzenia tajne.
----------------------------------------
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-06-08, 11:34 -
-
Mason (Marcin Chmielarz) poprowadzi tytułowy wykład. Czas trwania: min. 1 godzina, ale w praktyce łącznie z pytaniami z sali to co najmniej widzę 2 godziny wyjdzie na ten temat
Mason obiecał fotki co piękniejszych zakażeń, a nawet próbki - smacznego
Zapisy... -
Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
- termometr analogowy
- ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-09-15, 12:09 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment