Zatrzymana fermentacja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • shaxini
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.07
    • 4

    #1

    Zatrzymana fermentacja

    Witam!

    Piwo które warzę to Stout z ekstraktu nachmielonego Gozdawa. Brzeczka początkowo miała 12 blg. Minęło 7 dni i brzeczka ma około 5 blg i "bulgotanie" jest rzadkością. Przeglądając dziesiątki tematów na forum nie znalazłem konkretnego rozwiązania, wszędzie piszą inne porady. Zdecydowałem, że przeleje brzeczkę na cichą. Po kilku godzinach nadal nie ma "bulgotania", jest lekka piany oraz poziom wody w rurce lekko sie zmienił, coś chyba powoli idzie.
    1. Ekstrakt nachmielony Gozdawa Stout + drożdże w zestawie
    2. Ekstrakt niechmielony Gozdawa Ciemny 1,7kg
    3. Temperatura przy fermentacji ok 26-24 stopnie
    4. Początkowo 12 blg.
    5. Wszystko dokładnie dezynfekowałem.
    Mam kilka pytań.
    1. Dobrze zrobiłem zmieniając na cichą?
    2. Jeżeli poziom blg nie spadnie to co dalej? Butelkować?
    3. Ile czasu trzymać na cichej?

    Proszę o pomoc i przepraszam jak czegoś nie dopisałem. To moja pierwsza warka.
    Pozdrawiam!
  • Jessup
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.11
    • 13

    #2
    Wygląda na koniec fermentacji. Odbyła się w wysokiej temperaturze, więc poszła szybko. Drożdże pewnie miałeś PAY7, one nie odfermentowują głęboko, do tego to brewkit. Na cichej możesz potrzymać tydzień, potem butelkuj.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Jessup; 2015-07-26, 19:05.

    Comment

    • shaxini
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.07
      • 4

      #3
      Dzięki wielkie, tak zrobie. Ale czy nie będzie z tego granatów po przeliczeniu 4g na butelkę?

      Comment

      • jerzdna
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2014.07
        • 240

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika shaxini
        Dzięki wielkie, tak zrobie. Ale czy nie będzie z tego granatów po przeliczeniu 4g na butelkę?
        Jesteś pewien że chcesz mieć mocno wysyconego stouta? Ja do swojego milk stouta dodałem 2,75 g glukozy na 0,5 l i uważam że to za dużo ale co kto lubi...

        Comment

        • shaxini
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.07
          • 4

          #5
          Właśnie w tym problem, że nie wiadomo dokładnie jak się piwo zachowa. Czytałem post jednego z użytkowników który miał taki sam problem co ja, warzył Irish Stout'a. Dodał mniejszą ilość glukozy tak mniej więcej 2/3 i wyszło mu słabo nagazowane. Może zrobił jakiś błąd, a może Irish tak zareagował. No nic dzięki za pomoc, może rzeczywiście lepiej dać taką ilość niż potem sprzątać

          Comment

          • Jessup
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.11
            • 13

            #6
            Tu masz kalkulator surowca do refermentacji. Wg. stylu nagazowanie powinno być niskie (1.6-2.0). Żeby mieć nasze jednostki, dopisz L (dla litrów) i C (dla stopni C) po liczbie. Ja bym dał jeszcze mniej niż 2,75g na butelkę, ale zależy od temperatury i tego, czy lubisz wysoko nasycone piwa.

            Comment

            • shaxini
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.07
              • 4

              #7
              Ok, dzięki. Poczekam jeszcze parę dni na cichej i zaczynam butelkować

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • woosaa
                Przyspieszona cicha
                woosaa
                Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                2025-01-09, 17:18
              • bimb
                Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkocholowe i drożdżowe
                bimb
                Cześć.
                Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

                Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
                2025-07-13, 18:23
              • Heisenberg
                Zakażenie czy dalsza fermentacja?
                Heisenberg
                Cześć wszystkim
                Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
                2025-06-08, 14:55
              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 10:28
              • balon91
                Zatrzymana fermentacja??
                balon91
                Witam serdecznie.
                W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
                postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

                Niestety przez moją niecierpliwość...
                2021-07-14, 16:39
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...