Powiedzmy że mam 6kg słodów i 9-10 litrowy garnek.
A) słody dzielę na pół, zacieram, filtruję osobno, czyli robię dwa piwa i właśnie nie wiem czy do tego drugiego dodaje się chmiel, jak długo gotować?
B) Słody zacieram i filtruję robię ekstrakt ok. 8l gotuję z chmielem, rozcieńczam wodą.
C) wasza porada
dziena
A) słody dzielę na pół, zacieram, filtruję osobno, czyli robię dwa piwa i właśnie nie wiem czy do tego drugiego dodaje się chmiel, jak długo gotować?
B) Słody zacieram i filtruję robię ekstrakt ok. 8l gotuję z chmielem, rozcieńczam wodą.
C) wasza porada
dziena
czy przez godzinę? Jak ktoś by odpowiedział czy drugą gotować chwilę czy trzeba 60min. Wszystko zleję pierwszą do fermentora, ostudzę, wleję drugą, ostudzę, uzupełnię wodą, zmierzę blg, dodam drożdże. Czekam na odpowiedź. Po wszystkim napiszę post jak to wyszło czasowo, jakościowo.
Comment