Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsza warka, niepokój

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ManiekCDL
    Junior
    • 02-2016
    • 19

    Pierwsza warka, niepokój

    Witam. 36 Godzin temu nastawilem swoja pierwsza warke, przeczytałem, że po dniu powinna zacząć się fermentacja a u mnie ani jednego bombelka, stoi to w temp 22 stopni, rurka z wodą jest. Co może być nie tak? Robiłem z gotowego Brewika Pils. Proszę o pomoc, pozdrawiam.
  • ART
    mAD'MINd
    • 02-2001
    • 23812

    #2
    Napowietrzona?
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • ManiekCDL
      Junior
      • 02-2016
      • 19

      #3
      Tak, solidnie wymieszalem przed i po dodaniu Drodzy

      Comment

      • Ronoaro
        Senior
        • 04-2013
        • 160

        #4
        Czym wymieszałeś? Łyżką?

        Comment

        • ManiekCDL
          Junior
          • 02-2016
          • 19

          #5
          Mieszadlo kupione w Zestawie wysterylizowane

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            • 02-2001
            • 23812

            #6
            podstawowe postępowanie jest takie, że:

            - napowietrzasz brzeczkę w temp. zadawania drożdży (warząchwią trzeba bardzo mocno się namachać, lepiej korzystać do tego konkretnego celu ze stalowej, bo łatwiej dezynfekować).
            - uwadniasz drożdże lub ew. wsypujesz bezpośrednio na lustro brzeczki (nie na pianę) - drożdże powinny mieć zbliżoną temp. jak brzeczka żeby nie doznały szoku.
            - nic nie mieszasz po dodaniu drożdży
            - ćwiczysz cierpliwość do 48-72h
            - jak nadal nie widać oznak fermentacji - zaczynasz panikować
            Last edited by ART; 19-02-2016, 13:49.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • sredstvom
              Senior
              • 10-2015
              • 362

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              podstawowe postępowanie jest takie, że:

              - jak nadal nie widać oznak fermentacji - zaczynasz panikować
              You made my day! ;-)
              Czy napija sie panowie piweczka?

              Comment

              • ManiekCDL
                Junior
                • 02-2016
                • 19

                #8
                Ok, dzieki za porady Czyli jeszcze jest ewentualnie czas na bombelki, bede czekal cierpliwie i jak cos to bede pisal i szuakc dalej pomocy

                Comment

                • sredstvom
                  Senior
                  • 10-2015
                  • 362

                  #9
                  Tak jak napisal Art, daj calosci jeszcze troche czasu, nie ma reguly. Rownie dobrze po kilku dniach moze sie okazac, ze pieknie przefermentowalo mimo braku "bombelkow". Tu rowniez nie ma reguly.
                  Ale poki co za wczesnie na wnioski.
                  Czy napija sie panowie piweczka?

                  Comment

                  • ManiekCDL
                    Junior
                    • 02-2016
                    • 19

                    #10
                    Miałem pecha i zepsułem arometr, nowy dotrze pewnie w Poniedziałek i jak nie będzie bombelkow to mierzyć wtedy poziom Bg?

                    Comment

                    • fidoangel
                      Senior
                      • 07-2005
                      • 3489

                      #11
                      Bąbelki będą, śpij spokojnie
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • ManiekCDL
                        Junior
                        • 02-2016
                        • 19

                        #12
                        Nie wytrzymałem i zetknąłem do środka, pianka znikoma, ciężko nazwać to piana piwna na powierzchni jakby lekko gazowana wydaje się brzeczka, zapach silnie drozdzowy

                        Comment

                        • ManiekCDL
                          Junior
                          • 02-2016
                          • 19

                          #13
                          Dzis wieczor bedzie 5 dni jak stoi, przelac juz wieczorem na cicha czy jeszcze poczekac?

                          Comment

                          • reddmb
                            Member
                            • 01-2016
                            • 41

                            #14
                            zapach gryzący w nos pewnie był, ok. Mierzyłeś może blg? Atreometr Nowy dotarł? Moim zdaniem jeśli brzeczka jest napowietrzona, temperatura jest ok. to pilnuj spadków blg. jeśli nic się nie zmienia zapodaj saszetkę z nowymi drożdżami, nie patrz się na czas tylko na to dzieje się z piwem i najlepiej Uwarz nową warkę , wtedy czas mija szybciej bo nowa warka rozbije Twoją uwagę.

                            Comment

                            • ManiekCDL
                              Junior
                              • 02-2016
                              • 19

                              #15
                              Dotarla paczka godzinke temu, ale ten arometr jest jakis inny niz ten ktory mialem wczesniej. Zaraz zmierze i podam co tam sie zmierzylo. Co do nowej warki to mysle, by nastawic dzis warke dolnej fermentacji poki pogoda sprzyja, w piwnicy bedzie spoko temperatura dla niej. A po czasie gdy skonczys sie cicha fermantacja dla tej peirwszej warki (bede mial ponownie dla wolne pojemniki) to nastawie gornej kolejne

                              Ten arometr ma skale:
                              BALLING'a
                              Sp.Gr. 60/60oF
                              Potential alcohol byvolume

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎