Kupiłem żelatynę taką jak była w sklepie - deserowa fix (dr . Oetker chyba). Jest ok do piwa?
							
						
					Zawiesina powstająca przy chłodzeniu - problem z dekantacją.
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Hej,
Zastosowałem się do Twoich rad @fidoangel i przy kolejnej warce zamieszałem łychą w garze po chłodzeniu. Mieszałem porządnie kilkanaście razy ale...żaden stożek na środku się nie ułożył. Białkowe osady równomiernie ułożyły się na dnie. W górnej warstwie klarowne piwo, w dolnej równomierny osad (dość "wysoki") z owych chmielin i białkowych osadów. Znów zlałem z większością tego syfu do fermentora bo szkoda było mi tracić piwo. I znów czeka mnie zastosowanie żelatyny. Dobre i to ale chciałbym tego w przyszłości uniknąć.
Co jest do cholery? Przecież "wirlpoola" umie zrobić każdy? MAsz może jakieś sugestie? Pomysły?
PozdrawiamOstatnia zmiana dokonana przez m2200; 2016-04-14, 13:26.Nie samym piwem żyje człowiek ale...Comment
 
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Seminarium technologiczne na temat chmielu z USA. Nagrano 26 maja 2023 r
JOHN MALLETT jest autorem książki „Słód: Praktyczny przewodnik od pola do warzelni”. Spędził prawie 25 lat jako główny piwowar, nadzorując całą produkcję piwa w wielokrotnie nagradzanym Bell's Brewery,...- 
							Channel: Piwo - ogólne
 
2023-07-14, 12:19 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Parametry piwa: Ekstrakt 13%, alkohol 5,6%. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże. Barwa bursztynowa. Zapach słodowy. Piana ambitna, lacing do końca. Smak - no właśnie. Piwo mnie zawiodło. Mowa jest na etykiecie o mocnym chmieleniu. Tego nie czuć. Piwo na początku pustawe, potem...1 Photo- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Black IPA chmielona amerykańskimi Simcoe i Idaho7
15% ekstr.
6,5% alk.
Aromat - słodowo-chmielowy. Z jednej strony kremowa (z mlekiem?) kawa z lekką palonością skontrowane łagodną cytrusowością, może żywicznością. Słód wygrywa
Piana - wyższa, zwarta,...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
2024-09-18, 21:18 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Browar z Boulder w Colorado, dlatego i piwo określono jako "Colorado IPA"
6,5% alk. Chmiele: Columbus, Cascade, Chinook, Centennial, Idaho 7, Simcoe. Dwa ostatnie na zimno
https://www.averybrewing.com/brews/avery-ipa
Aromat: chmielowo-słodowy, słodszy,...- 
							Channel: USA
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Drugie z nowości/specjalności sezonowych, które wprowadza browar z Lublina. O ile opadł mi zapał do Doppelbocka, choć nadal mi smakuje to już nie brałem w ciemno tego piwa. Znany bloger z Kopyrowa już degustował przede mną, więc wziąłem z pewnymi nadziejami.
EPA, czyli english...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
 - 
							
 - Loading...
 - Koniec listy.
 
							
						
Comment