Wiadro po infekcji jako kadź filtracyjna?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jessup
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.11
    • 13

    #1

    Wiadro po infekcji jako kadź filtracyjna?

    Miałem infekcję tlenowcem. Nie chcę już fermentować w tym wiadrze i bawić się z NaOH (proszę mnie do tego nie przekonywać, wolę kupić nowe). Czy takie wiadro po umyciu i użyciu OXI może być użyte jako kadź zacierna (ma otwór i kranik, do tego oplot). Niby i tak potem się gotuje, ale nie wiem, czy to ryzyko - jakieś przetrwalniki czy coś... No i jeśli i tak, to czy takie wiadro może być użyte też do rozlewu? Kontakt piwa z takim wiadrem jest bardzo krótki.
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    To zdecyduj się: chcesz go używać czy nie. Do rozlewu i tak musi być zdezynfekowane. Nie używałbym sprzętu co do którego mam wątpliwości względem czystości, nawet do filtracji.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • Jessup
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.11
      • 13

      #3
      Gdzie tu widzisz niezdecydowanie? Napisałem, że jeśli się nie nadaje do filtracji, to kupuje nowe, jeśli nadaje to używam.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10852

        #4
        Do filtracji od biedy możesz używać(pod warunkiem że gotujesz zaraz po filtracji) ale do rozlewu to zapomnij
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Penguin
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2014.10
          • 44

          #5
          Miałem w tamtym roku podobny dylemat. Pojemnika jednak nie wyrzuciłem i po dłuższym okresie, w którym nic nie warzyłem, całkowicie zapomniałem, który to był pojemnik. Od dłuższego czasu używam wszystkich naprzemiennie i nic złego się jeszcze nie przydarzyło. Fakt, że próbowałem to wiaderko myć wieloma środkami, po czym później leżało sobie nieużywane kilka miesięcy. Mimo wszystko, jeśli to nie problem, to bym kupił drugie. :P

          Comment

          • Tiberius
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2016.03
            • 4

            #6
            Czemu jest tak ważne, że jak już raz mieliśmy zakażenie w fermentorze, to kubeł nadaję się już tylko na "obierki" ? Nawet po opłukaniu w OXI?
            Ostatnia zmiana dokonana przez Tiberius; 2016-04-05, 16:20.

            Comment

            • Abstynent
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2015.10
              • 49

              #7
              No przede wszystkim dlatego, żeby zminimalizować ryzyko zakażenia następnych warek.

              Ale ja bym je zalał ługiem i dalej normalnie używał.
              Ostatnia zmiana dokonana przez Abstynent; 2016-04-06, 17:09.
              Just brew it

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • dadek
                Bakov 4, Bakovský pivovar
                dadek
                Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                2023-06-30, 00:55
              • dadek
                Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                dadek
                Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                2024-11-19, 04:20
              • dadek
                Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                dadek
                Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                2023-12-05, 00:56
              • dadek
                Niemcy, Lübeck, Alfstraße 36, Brauberger
                dadek
                Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....
                wczoraj, 03:28
              • dadek
                Niemcy, Stralsund, Greifswalder Chaussee 84, Störtebeker Braugasthaus
                dadek
                Störtebeker jest jednym z bardziej znanych w Polsce dużych browarów warzących nie tylko typową niemiecką klasykę ale i piwa nowofalowe. Są one u nas do nabycia w wielu sklepach specjalistycznych, w Niemczech też lepsze Getränkemarkt je mają, więc wielokrotnie była okazja ich spróbować....
                2025-09-13, 20:21
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...