Fermentacja Marcowego w wysokich temp. ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Tiberius
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.03
    • 4

    #1

    Fermentacja Marcowego w wysokich temp. ?

    Kupiłem jakiś czas temu zestaw na piwo marcowe z BA(drożdże W 34/70) oraz dodatkowo chmiel Perle. Niestety brak czasu przełożył się na to, że nastały ciepłe dni (w piwnicy 14C). Pytanie: Czy warto fermentować lagera w takiej temperaturze (jeżeli nie, to dlaczego? ma ktoś doświadczenie w fermentowaniu lagerów powyżej 10C?) ? czy może lepiej zainwestować w drożdże ALE i przerobić marcowe na górniaka?
  • jar_mac
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.09
    • 3

    #2
    W 34/70 bardzo ładnie dofermentowują w 12 - 13C.

    Ale jak bym miał wstawiac nowe piwo to raczej na drożdżach do ALE tylko o oczystym profilu.
    Jak chcesz mieć klarowne piwo to daj żelatynę na ostatnie 3 dni cichej i na 100% nikt się nie zorientuje że to nie lager

    Comment

    • Tiberius
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.03
      • 4

      #3
      Akurat o klarowność się nie martwię, bardziej o estry, lub niepożądane aromaty, smak. Jakie drożdże do górnej był← by polecane do uzyskania czystego profilu? (czyli te W 34 ładnie dofermentują, ale czy nie będzie wad w piwie przez nie? )

      Comment

      • zebediach
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.03
        • 96

        #4
        A jakbyś zrobił sobie lodówkę obkładając fermentor butelkami z lodem?

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Prusak
          Browar Bez Kultury, Marcowe
          Prusak
          Zawartość alk. 6, 0%.
          Barwa pełna żółć, lekko przymglona.
          Piana słabiutka, szybko schodzi do obrączki, za to dość ładnie osadza się na szkle.
          Wyscycenie niskie.
          W zapachu dość słabo, głównie nuty owocowe.
          W smaku na początku, co dość dziwne, goryczka,...
          2025-09-06, 18:25
        • Javox
          ?, [Wawrzyniec] Marcowe
          Javox
          Ekstrakt 13.8*. alko 6.2%

          Piana - spora, na dłużej pełna warstwa.
          Lacing - sporo.
          Gaz - średni.
          Barwa - bursztyn miedziany.
          Aromat - słodowość.
          Smak - dość słodko słodowe, żołędziowe i karmel w dobrym wydaniu. Nieco ziołowe. Dopasowana goryczka......
          2025-03-27, 15:41
        • darekd
          Profesja, Odra Marcowe
          darekd
          Profesja po przejęciu:

          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...eta-wroclawska

          wypuściła "miejskie legendy". Marka Odra to jak zauważyłem marcowe i pils. Pilsa nie...
          2022-04-07, 23:51
        • darekd
          Fortuna, Miłosław Jasne Pełne
          darekd
          Chyba nowość na rynku.

          Ekstr. 12,5%
          Alk. 5%

          Pełne i słodowe piwo jasne, które zachwyca zrównoważonym smakiem. Wyczuwalna, przyjemna goryczka subtelnie kontrastuje z bogatym, gładkim profilem słodowym, nawiązując do charakteru dawnych, mniej odfermentowanych lagerów....
          2025-03-20, 19:40
        • darekd
          Mikołajki, Marcowe Mamry
          darekd
          Marcowe, 15% ekstr, 5,6% alk., IBU 24.
          Słody - pilzneński, monachijski, wiedeński, Cara Pils, polskie chmiele (Marynka, Lubelski)

          Aromat - słodowy, słodszy, trochę jak drożdżówka z kwaskowymi jabłkami bądź wiśniami, trochę chmielowej szorstkości (liście, tytoń) polskich...
          2022-11-11, 00:31
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...