Zakażenie w piwie?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rer1rer1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 5

    #1

    Zakażenie w piwie?

    Witam,
    13.07 uwarzyłem stouta z zestawu od browamatora na drożdżach S-04. Wyszło 11 BLG, po tygodniu zeszło do 5.5(zacieranie przeprowadzone w temperaturze ok. 70C, więc chyba dlatego), po 2 tygodniach cichej ekstrakt bez zmian, więc piwo zabutelkowałem. Teraz po 2 tygodniach refermentacji zobaczyłem w butelkach przy szyjce coś w rodzaju osadu, jak na zdjęciach. Butelki wszystkie odkaziłem Oxi-one, jedynie miałem problem z kapslownicą/kapslami i z części butelek można je ściągnąć gołą ręką. Jednak zawiesina występuje zarówno w tych lekko zakręconych jak i w tych fest zakręconych. Także osad (oprócz tego na dnie, ale to mogą być drożdże) w mniejszej lub większej ilości oraz w różnych postaciach występuje w zasadzie we wszystkich butelkach. Wczoraj wypiłem 2 butelki i nie wyczułem żadnej kwaśności, piwo było za to dosyć wodniste i bardzo słabo nagazowane.
    Nie widziałem w tym piwie osadu, ale w piwnicy w niektórych zobaczyłem go dopiero po włączeniu latarki, więc w tych 2 też mógł być.
    Bardzo proszę o pomoc - co to może być za osad, czy jest on groźny dla piwa i jak działać.
    Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
    Attached Files
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10847

    #2
    Poszukaj pojemnika do utylizacji szkła i wyrzuć wszystko
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • rer1rer1
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.01
      • 5

      #3
      Wylewanie uważam za ostateczność, na którą zawsze zdążę.
      A w międzyczasie udało mi się zdobyć trochę nowej wiedzy. Najczęściej ludzie wskazywali na infekcje bakteriami tlenowymi/beztlenowymi które pogarszają smak, ale są niegroźne. Także rozumiem że piwo o ile mnie nie odrzuci powinienem jak najszybciej wypić, tak?

      A kolejna rzecz która mnie martwi to to że gęstwą z tego piwa zadałem RIS-a 23BLG, który jest obecnie na fermentacji burzliwej. Nie udało mi się znaleźć informacji czy to zakażenie może mieć swoje źródło w drożdżach, także zastanawiam się(ale tak też mogę piwu zaszkodzić) czy nie podglądnąć RIS-a teraz i sprawdzić czy wszystko ok. Niektórzy sugerowali pasteryzacje takiego piwa po burzliwej by zapobiec rozwojowi bakterii(widoczne objawy zakażenia stouta pojawiły się dopiero w butelkach) i zadać na nowo drożdżami do refermentacji.
      No i czy butelek z obecnym stoutem, by się nie pogorszyło, nie można by spasteryzować?

      Comment

      • robrk
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.01
        • 26

        #4
        Zakapslowanych butelek lepiej nie pasteryzuj, tj. nie wkładaj do gorącej wody, bo dwutlenek węgla uwalniający się z piwa rozsadzi butelki. Jeżeli zakażenie stouta nastąpiło dopiero w butelkach, to może z risem będzie wszystko ok. Może butelki słabo umyłeś i zdezenfekowałeś? Do risa ja bym zajrzał po ok. 2 tyg. nie wcześniej. Do tego czasu infekcja powinna być już widoczna.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10847

          #5
          Browary pasteryzują podobno nagazowane piwo i nie wybucha
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • rer1rer1
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.01
            • 5

            #6
            Wypiłem 2 butelki i ciągle nie czuć żadnych wad, aczkolwiek jestem kiepskim sensorykiem. Nawet jest przyzwoite nagazowanie, lecz piana szybko znika.

            Także te wyglądające w porządku w miarę szybko wypije. A kilka tych najgorzej wyglądających butelek spróbuję spasteryzować. Jak nie wybuchną to spasteryzuję jeszcze część pozostałych, bo jednak nie mam zamiaru wypić 30 butelek w tydzień
            Dzięki za rady.

            Comment

            • rob7320
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.02
              • 2

              #7
              Jak nie dostałeś sracz..ki po wypiciu tego piwa i Ci smakuje , to pij . Na zdrowie!

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • pietrus96
                Osad w butelkach
                pietrus96
                Cześć,
                dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
                2024-01-13, 21:24
              • Heisenberg
                Zakażenie czy dalsza fermentacja?
                Heisenberg
                Cześć wszystkim
                Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
                2025-06-08, 14:55
              • dadek
                Worms, Am Rhein 3, Hagenbräu
                dadek
                Browar restauracyjny otwarty w 1995 roku znajduje się na promenadzie tuż nad brzegiem Renu (co widać choćby z adresu). Z dworca kolejowego jest do przejścia 1800 m przez ścisłe centrum miasta. Sporej wielkości biały budynek o szachulcowej konstrukcji i podmurówce z ciemnej cegły, stoi równolegle...
                2022-10-30, 21:12
              • Darins
                Czy to zakazenie?
                Darins
                Na powierzchni troche plamek, w smaku czuc kwasowosc, nie wiem jak moglo sie zakazic, moze przez kranik? Nie otwieralem, robilem na poczatku lipca, moze dzikusy?


                https://images90.fotosik.pl/527/35255391a88c49de.jpg
                2021-08-10, 18:56
              • e-prezes
                Węgrzce, Warszawska 170a, Czeskie piwo
                e-prezes
                Sklep przy drodze do Krakowa. Widać go po żółtym balonie z napisem jak w tytule. Trzeba zjechać w boczny zjazd, bo wejście jest od parkingu w bocznej uliczce.
                Przeważnie czynny od 12 do 20, w weekend trochę specyficzniej, niedziela nieczynna.

                8 kranów z piwem do petek (14-20...
                2025-07-11, 11:20
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...