Refermentacja ciemnego piwa miodowego

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michalwro
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.09
    • 2

Refermentacja ciemnego piwa miodowego

Witam Szanownych Kolegów,
    pierwsze piwko jakie robiłem, miało wyjść ciemne miodowe- dawałem do niego 0,5 kg naturalnego miodu spadziowego pod koniec zacierania (na 10 litrów piwa). Niestety drożdże zżarły cały miód, ale piwo samo w sobie było dobre- po prostu wyszło ciemne, zamiast ciemnego miodowego. Kończy mi się powoli burzliwa fermentacja 22 litrowy nastawu piwa, które również chciałbym aby wyszło ciemne miodowe, jednak miodu nie dawałem do fermentacji burzliwej a zakupiłem sztuczny miód, który planuję dodać do piwa przy zlewaniu na refermentację. Tylko mam wątpliwości ile będę musiał tego miodu dać, aby uzyskać sensownie nagazowane piwo? A drugie moje pytanko do kolegów: jakie piwoz jasnych nastawić po tym? Co polecacie? Bo sam nie mogę się zdecydować.
    Ostatnia zmiana dokonana przez michalwro; 2016-12-01, 11:22.
  • jancewicz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2015.09
    • 34

a sztucznego miodu drożdże nie zeżrą???

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
      Darmstadt, Nieder-Ramstädter Straße 3, Grohe-Die Brauhaus Legende
      dadek
      W Darmstadt działają 3 browary w tym jeden restauracyjny (Ratskeller) w samym centrum na Marktplatz. Pierwotnie tam planowałem rozpocząć piwne zwiedzanie miasta, jednak 22.07.2022 odbywał się jakiś mecz i cały plac był pełen kibiców, a w samej knajpie się nie dało szpilki wcisnąć. Więc...
      2022-10-21, 03:12
    • dadek
      Domažlice, Pivovarská 10, Městský pivovar Domažlice
      dadek
      W połowie 2020 roku w Domažlicích ponownie zaczęto warzyć piwo. Przerwa trwała 24 lata gdy w 1996 zamknięto stary, ale wcale niemały (około 150 tyś. hl rocznie) miejscowy browar. Choć po 6 latach przejęło go miasto, nie było pomysłu na jego wykorzystanie i niestety w 2004 roku zrównano...
      2023-05-18, 05:23
    • Stolp
      Lublin - ul. Świętoduska 22 - Browar miodu i wytwórnia win
      Stolp
      Czy ktoś wie może coś na temat produkcji piwa przez ten zakład, ewentualnie dlaczego był to "browar" jak (jeśli) piwa nie robił? Etykieta z drogiego serwisu aukcyjnego; zdjęcie ze strony teatrnn.pl dzięki Yorkowi
      2021-04-24, 19:13
    • MAD-HOPS
      1.Warka potrzebna pomc (stout)
      MAD-HOPS
      WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
      3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
      1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
      0.5KG MIODOWEGO SLODU
      0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
      0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
      2017-10-01, 16:53
    • dadek
      Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
      dadek
      Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
      2024-10-23, 01:37
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...