Osad w butelkach

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysztof988
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.08
    • 4

    #1

    Osad w butelkach

    Witam, jestem po 2 warzeniach z zacieraniem, piwo bajka , ale całość psuje mi osad w butelkach który się wytrąca. Cały proces zdaje się, że wykonałem dobrze przy drugiej warce starałem się bardziej niż przy pierwszej ale wyszło tak samo, i kurcze zawsze jak nalewam do szklanki muszę zostawić z 50 ml bo płyną farfocle, przypuszczam że to jeszcze drożdże. Proces filtracji ( rurka z oplotu) wykonana jak w książce pisze, po burzliwej zlane do drugiego baniaka ostrożnie, po cichej też ostrożnie przez wężyk, ale po kilku dniach w butelkach już widać na dnie osad, szkoda nawet tych 50ml ( ja wiem to nie trucizna ) ale na 40 butelkach to dwie w kanał !!!. macie jakieś porady ? będę wdzięczny
  • kjaros
    Porucznik Browarny Tester
    🍼
    • 2007.03
    • 378

    #2
    Osad na dnie z czasem robi się coraz bardziej zwarty. Jeśli trochę odczekasz straty przy opróżnianiu butelki będą mniejsze. Napisz proszę ile czasu trzymałeś na cichej i czy chmieliłeś na zimno.
    Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

    Comment

    • Krzysztof988
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.08
      • 4

      #3
      Na cichej stało 7 dni, bez chmielenia na zimno

      Comment

      • kjaros
        Porucznik Browarny Tester
        🍼
        • 2007.03
        • 378

        #4
        Następnym razem przetrzymaj dwa tygodnie na cichej. Jeśli jesteś w stanie, to polecam na dwa dni przed rozlewem schłodzić młode piwo do kilku stopni. Usypia to drożdże i przyśpiesza osadzanie na dnie fermentora.
        Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

        Comment

        • Kazimierz_W
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          🍼🍼
          • 2009.05
          • 689

          #5
          Posiadanie piwa domowego bez osadu na dnie butelki jest niewykonalne. Po przelaniu do butelki drożdże dokonują tzw. refermentacji, czyli gazują oraz utrwalają piwo. Każdy angielski real ale i ale belgijski ma osad na dnie.
          By mieć miej osadu na dnie, korzystaj z drożdży kłaczkujących. Oczywiście będzie to miało wpływ na profil piwa.
          Nie panikuj, trzymaj piwa w chłodnym to ładnie Ci się osad zbije na dnie.
          Browar Bociana smaczny od rana
          Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

          http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24332

            #6
            Da się, ale już trzeba by się bawić z pojemnikiem pod ciśnieniem np. Corneliusem/Pepsi i nalewaczką przeciwciśnieniową przy asyście zewnętrznego źródła CO2.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • pietrus96
              Osad w butelkach
              pietrus96
              Cześć,
              dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
              2024-01-13, 20:24
            • pebejot
              Włochy, Turyn, Via Silvio Pellico 1A, Toccalmatto Torino
              pebejot
              Firmowy lokal browaru Toccalmatto z Parmy.
              W Parmie mają firmowy sklep a w centrum Turynu jest o ile mi wiadomo jedyny firmowy pub.
              Lokal znajduje się w jednej z kamienic przy cichej ulicy niedaleko głównego dworca kolejowego.
              W środku bar z potężną baterią kranów i kilkanaście...
              2025-09-24, 09:02
            • pebejot
              Francja, Grenoble, Rue Bressieux 6, Brasserie Neptune
              pebejot
              Malutki browar restauracyjny w samym centrum Grenoble zlokalizowany przy wąskiej cichej uliczce.
              Pięknie urządzone wnętrze nawiązuje do jego nazwy, jest dużo ozdób morskich (sieci rybackie, ryby, modele statków).
              Niewielka instalacja stoi tuż obok baru.
              Najwięcej miejsc do...
              2025-09-20, 08:56
            • bastion
              Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
              bastion
              Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
              2025-01-10, 21:09
            • heckler
              Ivančice, Kounická 1736/86, Pivovar Ivančice
              heckler
              Szkoda, że na otwarcie browaru pogoda nie dopisała i akurat w godzinach popołudniowych zaczęło mocno padać i zrobiło sie zimno.
              Na podstawkach powstanie browaru datują na 2018 rok, natomiast pierwsza warka została uwarzona w lutym tego roku, a uroczyste otwarcie odbyło sie weekend
              ...
              2023-05-09, 15:56
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...