Cicha fermentacja c.d

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ryvna
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.02
    • 17

    #1

    Cicha fermentacja c.d

    Cześć.

    ostatnią warkę, którą tydzień czasu trzymałem w fermentacji burzliwej przelałem (bez osadu drożdzy - sam płyn) do gąsiora na fermentacje cichą.

    Moje pytanie brzmi, czy to, że bulgotanie rurki fermentacyjnej raz na ruski rok jest poprawne? Piwko stoi w gąsiorze od niedzieli a może tylko raz czy dwa razy usłyszałem "bąbelki".

    Szczelność sprawdzona, wujek na tym zrobił nie jeden bimberek.
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    1. Czy sprawdzałeś blg przed i po fermentacji?
    2. Bulgotanie rurki nie jest wyznacznikiem poprawności przebiegu fermentacji.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • ryvna
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.02
      • 17

      #3
      przyznaję się bez bicia, że nie sprawdzałem. to moje początki z warzeniem i umkneło to mojej uwadze.

      Comment

      • ryvna
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2017.02
        • 17

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb
        1. Czy sprawdzałeś blg przed i po fermentacji?
        2. Bulgotanie rurki nie jest wyznacznikiem poprawności przebiegu fermentacji.
        wnioskuje, że nie musi bulgotać, żeby wszystko w gąsiorze szło dobrze?

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24149

          #5
          Nie musi, zapomnij o tym piwie na 1-2 tygodnie i zajmij się warzeniem kolejnego, żebyś za dużo nie myślał co się dzieje w gąsiorze, ot niecierpliwość będzie zmieniać się wprost proporcjonalnie do liczby uwarzonych piw
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • ryvna
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2017.02
            • 17

            #6
            początki są trudne dla mnie, wole się po stokroć upewnić od piwowarów dużo bardziej doświadczonych, a popełnione błędy skłaniają do refleksji i dalszej nauki.

            Dzięki wielkie, pozdrawiam!

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 10:28
            • woosaa
              Przyspieszona cicha
              woosaa
              Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
              2025-01-09, 17:18
            • Marianowar_pl
              Mango Milkshake IPA
              Marianowar_pl
              Witam,

              Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.

              Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.

              Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...
              2025-06-24, 14:42
            • Heisenberg
              Zakażenie czy dalsza fermentacja?
              Heisenberg
              Cześć wszystkim
              Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
              2025-06-08, 14:55
            • Daray
              Brak wyraźniej fermentacji po 48h
              Daray
              Dzień dobry,

              W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

              Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
              2023-03-13, 21:01
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...