Wysokie BLG po zakonczeniu fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • msrcin102_5
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.07
    • 3

    #1

    Wysokie BLG po zakonczeniu fermentacji

    Witam wszystkich
    Robiłem swoją czwarta Warkę z brewkit Gozdawa Altbier. Dodałem do tego ekstrakt słodowy jasny również Gozdawa. Jako że chciałem zwiększyć początkowe BLG i późniejsza moc piwa dodałem jeszcze 180g glukozy. Początkowe BLG wyszło 10-11. Uwodnionej drożdże i dodałem do wątku wszystkie dobrych temperaturach. Warka przebywa w ten 21st. Drożdże chyba były słabe bo fermentacja zaczęła się dopiero po 44 godzinach, gdzie pojawiła.sie piana i stan wody w górce był nierówny, jednak nie bulgotała wogule ale myślę że brak bulgotania jest spowodowany nieszczelnością wiadra. Po czwartej dobie fermentacji BLG spadło do 5 i w załączniku ej dobie również piana opadła. Po siódmej dobie BLG nadal wynosi 5. Moje pytanie czy fermentacja jest się zakończyła i można zlewać na cichą czy jeszcze poczekać. I jak takie wysokie BLG koncowe może wpłynąć na piwo.
  • msrcin102_5
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.07
    • 3

    #2
    Witam
    Sorry za gramatykę w pierwszym poście ale slownik t9 nie zadziałał
    Odnośnie tej Warki to w 9 dobie BLG zeszło na 4 i postanowiłem przelać piwko na cichą fermentację. Po zlaniu i zamknięciu wiadra po upływie godziny dekiel mocno się wybrzuszyła. Po upływie 12 godzin nawet wystąpiło bulgotanie. Podejrzewam że na początku przy zadaniu drożdży zbyt mało napowietrzylem piwo i dlatego fermentacja była tak słaba.
    Przy pomiarze BLG spróbowałem piwa i w smaku i zapachu było bardzo dobre.
    Co o tym myślicie

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #3
      Daj mu jeszcze tydzień i lej w butelki.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • msrcin102_5
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2017.07
        • 3

        #4
        Tak zamierzam zrobić ze posiedzi do przyszłego poniedziałku i do butelek.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • bimb
          Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkocholowe i drożdżowe
          bimb
          Cześć.
          Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

          Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
          2025-07-13, 18:23
        • krzysztoft
          Problem z piwem pszenicznym (błędny odczyt Blg)
          krzysztoft
          Opiszę pokrótce mój problem. Postanowiłem uwarzyć piwo pszeniczne z ekstraktów od browamatora. Kupiłem jeden z gotowych zestawów, który składał się z 5.1 kg pszenicznego ekstraktu słodowego + chmiel, gdzie po uwarzeniu miałem otrzymać brzeczkę BLG 19. No i tutaj zaczyna się problem,...
          2019-06-07, 19:52
        • Heisenberg
          Zakażenie czy dalsza fermentacja?
          Heisenberg
          Cześć wszystkim
          Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
          2025-06-08, 14:55
        • dadek
          Nová Paka, Jaromíra Brože 230, Rodinný pivovárek Antonín
          dadek
          Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
          Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...
          2025-04-19, 19:18
        • heckler
          Praha-Bubeneč, Výstaviště 415, Pivovar Kolkovna
          heckler
          Drugi browar w dzielnicy Bubeneč rozpoczął swoją działalność w czerwcu tego roku.

          Výstaviště- to spory teren na którym oprócz browaru znajduje się planetarium, lapidarium, teatr, hotele, basen, hale sportowe, oraz wiele innych, ciekawych obiektów. Do najciekawszego należy...
          2025-01-03, 07:46
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...