Refermentacja: muscovado?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jendrush
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.09
    • 4

    #1

    Refermentacja: muscovado?

    Czołem Szanowni,

    tym postem również się witam, bo jestem totalnym świeżakiem na tym forum i w piwowarstwie.
    Dziś zlałem na cichą AIPĘ z ekstraktów i zastanawiam się nad:
    1. Nie mam skali na fermentorze, stąd pytanie: ile litrów daje 20 cm płynu? O ile rozmiary fermentorów są standardowe...
    2. Co myślicie o refermentacji z muscovado? Da to jakiś wyczuwalny efekt na tym etapie?

    Zdrowia!
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Cześć, witaj na forum.
    1. W fermentorze z Browamatora to jest niecałe 17 litrów (między 16,5 a 17, trochę bliżej 17).
    2. Ja bym użył zwykłego cukru a muscavado zostawił na inne piwo albo do sosu barbecue. Z trzech powodów: primo nie odfermentuje to w całości i będziesz musiał się bawić w przeliczanie, secundo: to nie pasuje do stylu, AIPA to nie jest piwo w którym posmaki karmelowo-melasowe są pożądane, tertio: na tym etapie to dużo nie da. Jeśli bardzo chcesz coś przykombinować to użyj do refermentacji np. soku grejfrutowego.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • jendrush
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.09
      • 4

      #3
      Hej, dziękuję za precyzyjną odpowiedź. Czy możesz podpowiedzieć jak użyć soku z grejfruta? I jak to przeliczać?

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #4
        Ja używałem gotowego soku z kartonu (nie pamiętam jakiej firmy), na boku jest podana ilość cukru. Tylko to musi być sok 100% a nie nektar czy napój. Wlewałem odmierzoną ilość do każdej butelki. Wyszło całkiem nieźle ale to była delikatna APA - nie wiem czy w AIPA efekt będzie mocno wyczuwalny.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • bartek90
          Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
          bartek90
          Cześć wszystkim,
          jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
          Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
          2020-05-14, 13:41
        • darekd
          Soralamá, Crus Blond
          darekd
          Browar w Piemoncie na zachód od Turynu.

          Piwo ma być inspiracją belgijskim blondem. Ciekawostką jest dodatek skoncentrowanego soku z fig.

          19% ekstr.
          7% alk.
          20 IBU

          Aromat - słodkie owoce (mi skojarzyły się ze słodkimi morelami, ale mogą być...
          2024-07-03, 00:04
        • konrad93
          Ile wody do refermentacji?
          konrad93
          Witam. Jestem tutaj nowy. Właśnie kończy się cicha fermentacja w moim drugim w życiu piwie ( Coopers Stout). Chcialbym do refermentacji użyć roztworu cukru i wody. O ile ilość potrzebnego cukru znam to nie wiem ile wody użyć. Kalkulator prosi o podanie poczatkowego blg, którego nie znam....
          2017-10-04, 11:50
        • ART
          Piwnica Świdnicka, Rogaś
          ART
          przez ojca Wernera przywizione, z dużą dozą ostrożności wychylone. Choć Dadek szczęścia nie miał do innych piw na miejscu:
          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...%C5%9Bwidnicka

          z Rogasiem biedy...
          2023-12-28, 00:48
        • e-prezes
          Brofaktura, Micro Hazy IPA
          e-prezes
          Po tym jak przedpremierowo wypiłem nanoIPA nakręciłem się na to piwo widząc je w sklepie. Tu 3,6% alk. czyli więcej niż w nanoIPA. W składzie płatki, słody żytni i owsiany, a do tego hoprate 12 g/l. W składzie też Amore Preta, Książęcy i Citra CRYO. Piwo jest hazy, "soczkowate"...
          2023-09-11, 16:51
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...