Domowy Rauchbock 16 BLG

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marianowar_pl
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.03
    • 44

Domowy Rauchbock 16 BLG

Drodzy Piwowarzy,

Mam pytanie dotyczące warzenia Rauchbocka 16, a mianowicie po jego uwarzeniu zostawiłem go na 3 tygodnie fermentacji burzliwej, później zlałem na 2 tygodnie cichej. Chciałbym zapytać ile powinno się go trzymać w butelkach przed otwarciem (oczywiście chodzi mi o jakiś orientacyjny czas). Gdzieś kiedyś wyczytałem że leżakowanie powinno trwać tyle tygodni ile piwo ma BLG, ale nie wiem czy ta zasada się tyczy wszystkich stylów piwnych.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3495

Ty chyba masz zadatki na prawdziwego, wielkiego piwowara Twoja cierpliwość, wydaje się nie wyczerpana.

Ja po kilkunastu latach warzenia pierwsze piwo otwieram po tygodniu-dwóch i nie z powodu braku innych tylko z ciekawości, niecierpliwości, chęci uchwycenia jak się zmienia, jak dojrzewa...

A co do Twojego to miesiąc minimum aby się ułożyło choć namawiam do czegoś innego, do patrzenia, sprawdzania, jak dzieciaczek dorasta, jak staje się pełnoletni.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2018-02-27, 19:15.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• Marianowar_pl
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2017.03
      • 44

Myślę, że ta moja cierpliwość z roku na rok będzie systematycznie malała Generalnie staram się piwo próbować ok. 2 tygodnie po zabutelkowaniu żeby ocenić stopień nagazowania, ale jeszcze mi się nie zdarzyło "rozpakować" warki wcześniej niż po jakiś 6 tygodniach od zabutelkowania. Jednak myślę że systematyczne próbowanie piwa jest świetnym sposobem jego odkrywania i obserwacji. Dzięki za pomysł. Mój dziennik piwny na tym sporo zyska

Comment

Related Topics

Collapse

• bromar
        Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
        bromar
        Cześć,
        Sprzedam sprzęt domowy:
        18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
        Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
        2023-07-27, 18:05
      • piotrg
        Sprzedam cały browar domowy
        piotrg
        Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

W skład browaru wchodzą:
        Śrutownik
        Kapslownica + ok 800 kapsli
        Garnek emaliowany 20L
        Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
        Suszarka do butelek
        7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
        2022-02-20, 17:19
      • darekd
        Nepomucen [Nepomucen & Funky Fluid], Classic With a Twist No. 2: Double Rauchbock
        darekd
        Wędzony koźlak dubeltowy albo po niemiecku Doppelrauchbock.

Dodali cukier mleczny (laktoza)

24° ekstraktu i 8,5% alk.

Aromat - mają wersję z dodatkiem oscypka (nie chciałem kupić) i przez chwilę wydawało mi się, że kupiłem ją. Ser wędzony rządzi...
        2021-04-08, 21:20
      • darekd
        Ale Browar, Grass Hopper
        darekd
        Będąc w pewnym małym sklepiku zauważyłem to piwo w wyprzedaży za ok 4,5 PLN. Nazwa mi nieznana, więc dorzuciłem. Miły sprzedawca zaoferował mi, że spuści mi to piwo o złotówkę jak wezmę dwa, bo termin mu się kończy a ma jeszcze trochę tego. Pomyślałem, jaki miły człowiek... W...
        2025-10-20, 00:24
      • Serokomlak
        Szwecja, Kalmar, Polhemsgatan 30, Ängöl AB
        Serokomlak
        Kalmar to miasto portowe (40 tys. mieszkańców) nad Cieśniną Kalmarską, znane z historii z Unii Kalmarskiej z 1397 r., wiążącej Szwecję, Danię i Norwegię unią personalną. W jej następstwie, na zamku w Kalmarze, koronowano władcę tych trzech królestw skandynawskich - Eryka Pomorskiego...
        2025-09-28, 21:34
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...