Warka 8 litrów

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pegazus300
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2018.03
    • 39

    #1

    Warka 8 litrów

    Hej. Planuję pierwszą warkę i mam ( z braku doświadczenia) problem z określeniem ile wody mi odparuje podczas gotowania oraz ile piwa stracę podczas fermentacji.

    Plan jest taki:
    Na 60 min gotowania przygotuję 10,5 l brzeczki, zakładam że odparuje 1,5 litra. Czy może więcej? Chcę zejść do 9 litrów. Tutaj problem nie jest duży bo w razie czego doleję wody lub pogotuję dłużej.

    Większy problem to straty podczas fermentacji. Założyłem, że utracę litr, czyli z 9 l zostanie 8 l, i w to celuję. Jednak zupełbie nie mam pojęcia jakie mogą być straty podczas fermentacji. Czy moje wyliczenia są sensowne?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10855

    #2
    Wyliczenia swoje, a życie swoje. Po pierwszych warkach będziesz znał swój sprzęt i sobie policzysz
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Grbuy
      Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
      Grbuy
      Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
      2023-11-30, 20:57
    • adam1878red
      powitanie i pytanie
      adam1878red
      Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
      Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...
      2025-08-04, 19:14
    • heckler
      Portugalia, Madeira, Funchal, Av. Mar e Comunidades Madeirenses, Brewery Beerhouse
      heckler
      Madera to jedna z portugalskich wysp na Oceanie Atlantyckim. Piękna wyspa, która daje możliwość spędzenia aktywnego wypoczynku.
      Podczas zwiedzania stolicy wyspy, miasta Funchal natknęliśmy się na miejscowy mały browarek. Lokal tuż przy oceanie z pięknym widokiem na...
      2024-06-03, 10:26
    • Heisenberg
      Zakażenie czy dalsza fermentacja?
      Heisenberg
      Cześć wszystkim
      Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
      2025-06-08, 13:55
    • heckler
      Krhová, Barvířka 25, Minipivovar Breimis
      heckler
      Krhová, mała wieś położona tuż przy mieście Valašské Meziříčí. W grudniu 2023 roku w tejże wiosce pan Pavel Reimer zalegalizował swój domowy browarek o nazwie Breimis.
      Warzelnia to tylko 150 litrów, do tego 1 x 150 i 2 x 300 l. tankofermentatory. Produkcja skromna, domowa,(właściwie...
      2024-05-07, 08:10
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...