Próba piwa po burzliwej - ratunku!!!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pegazus300
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2018.03
    • 39

    #16
    I po co ta agresja? Pytam tylko czy przy początkowym 15 blg odfermentowanie na poziomie 4,5 nie jest za niskie (zacierane raczej na wytrawnie), bo nie wiem czy coś z tym robić, np dołożyć świeżych drożdży czy coś innego. Można bezpiecznie dodawać składnika do refermentacji i butelkować?

    Comment

    • k_s
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2017.05
      • 66

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pegazus300
      Pytam tylko czy przy początkowym 15 blg odfermentowanie na poziomie 4,5 nie jest za niskie
      Nie jest.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pegazus300
      Można bezpiecznie dodawać składnika do refermentacji i butelkować?
      Spokojnie poczekaj z tydzień i można butelkować. Piwo nie lubi pośpiechu. Normalne, że w trakcie fermentacji piwo jest mętne i niedobre bo pływają w nim drożdże. Po skończonej robocie drożdże opadną na dno i piwo będzie klarowne i dobre .

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • tomaszjanczyk
        Pierwsza próba - pytanie na CITO
        tomaszjanczyk
        Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

        W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

        Zaczynałem około 16:00.

        Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
        2020-04-22, 10:46
      • Petitpierre
        25-27.08.2023, Rzeszów, VII Rzeszowski Festiwal Piwa
        Petitpierre
        Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
        2023-08-25, 21:15
      • pebejot
        Finlandia, Turku, Eerikinkatu 18, Brewery Restaurant Koulu
        pebejot
        Browar restauracyjny w centrum Turku, przy jednej z głównych arterii, mieszczący się w zabytkowej kamienicy.
        Tak się złożyło, że w sobotę 21 czerwca restauracja była zamknięta (święto narodowe), ale działał na zapleczu ogródek z osobnym barem i Food Truckiem w jednym.
        Po...
        2025-07-06, 08:28
      • darekd
        Moon Lark, Goat
        darekd
        "Rauch Doppelbock", ekstr. 20%, 8,5% alk.

        https://moonlark.pl/beers/goat

        Aromat - po otwarciu mocny ton wędzonego słodu i trochę spalenizny. Po przelaniu zapach znacznie mniej intensywny
        Piana - nikła, szybo i całkowicie znika
        Barwa - bardzo ciemny...
        2025-02-18, 00:54
      • darekd
        Kalnapilio-Tauro, Tauras Tvirtas
        darekd
        Tvirtas czyli mocne.

        Choć 12,75 % ekstr. i 6% alk. to nie jest raczej waga ciężka.

        Aromat - słodowy, słodki z karmelem i ciastkami, mdławy
        Piana - dość niska, trwała. Drobny, poszarpany kożuszek na dłużej
        Barwa - bardzo ciemne złoto
        Wysycenie...
        2024-10-07, 00:18
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...