Porada dla nowicjusza

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jakubdan
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2021.09
    • 2

    #1

    Porada dla nowicjusza

    Cześć, wazę swoje pierwsze piwo z brekwitu Gozdawa Amber Lager i mam pytanie bo nie wiem czy do końca wszystko dobrze robię. Wszystko zrobiłem tak jak pisze w instrukcji na początku fermentacji było 14-15 blg trzymałem przez 48h w 21* a następnie schłodziłem, ze względu ze nie miałem żadnego zimniejsze pomieszczenia wystawiałem na dwór gdzie było 16-12* ale na noc zabierałem bo było 3* nawet czasami. Po 7 dniach zmierzyłem cukier i pokazuje 5 blg a z rurki fermentacyjnej wychodzi powietrze 2-3 razy na 5 min. I teraz mam pytanie czy fermentacja się już skończyła czy nie, czy zrobiłem coś źle. Proszę o pomoc i jakieś dobre rady dla osoby zaczynającej piwowarstwo
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3492

    #2
    Wszystko ok, błędów sporo ale nic takiego czego nie można naprawić .
    Wstaw do ciepłego na tydzień, nic nie sprawdzaj, nic nie mieszaj. Po tygodniu zmierz blg a nawet nie i butelkuj. Jedynie to nalej ze dwa małe PETy i zobacz jak się nagazowuje. Jakby wyglądało, że zamierza je rozwalić to upuść gazu i w butelkach choć nic złego nie przewiduję.
    Powodzenia.

    Ps. U mnie w stopce masz wiedzę w pigułce, poczytaj....
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Jakubdan
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2021.09
      • 2

      #3
      No tak jak mówię jest to mój pierwszy browar, sam nawet po jego zrobieniu już widziałem co zrobiłem źle a co mogłem zrobić lepiej, dlatego pisze żeby dostać jakieś dobre rady.

      Aktualizacja.
      6 dni temu wstawiłem do pomieszczenia gdzie piwo ma 23*. Od 3-4 dniach powietrze z rurki fermentacyjnej wgl nie wychodzi. Z 2 dni temu zalałem 1 butelkę pet, wszystko z nim w porządku poza tym że na dnie osadzily się drożdże. Czy to jest normalne czy za wcześnie zlałem, a może złapało drożdży z dna fermentora

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19326

        #4
        Nawet gdy widać, że już nie "bulka" to zebrawszy do butelek piwo drożdże się osadzą na dnie, gdy przestaną pracować. Grunt, aby otwarcie takiej butelki nie powodowało zbytniego zmętnienia. Lekka opalizacja dopuszczalna.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • dadek
          Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
          dadek
          Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
          2024-10-23, 01:37
        • balon91
          porada dotycząca temperatury
          balon91
          Witam serdecznie.
          Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
          Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
          Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
          2021-07-10, 14:47
        • heckler
          Praha-Malá Strana, Karmelitská 373/25, Pivovar Mikuláš
          heckler
          Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
          2025-01-02, 08:46
        • bimb
          Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkocholowe i drożdżowe
          bimb
          Cześć.
          Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

          Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
          2025-07-13, 18:23
        • etman
          Piwowar nr 53
          etman
          W 53. numerze Piwowara, magazynu dla domowych piwowarów, znajdziemy solidną dawkę inspiracji, wiedzy i humoru. W wywiadzie numeru bohater zdradza, jak z hobby można zrobić pełen etat, a dział stylów skupia się na klasykach w nowym wydaniu: rzemieślniczych lagerach, pilsach i recepturze, która...
          2025-06-17, 20:34
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...