Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Przerwa białkowa

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • andrzejs
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2023.10
    • 1

Przerwa białkowa

Na początku chciałbym przywitać się, to mój 1 wpis choć warzę na surowcach od tut. dostawcy już parę lat. Cóż zatem skłoniło mnie do przerwania milczenia, otóż zwykle warzę bez większej refleksji po prostu trzymając się przepisu, gdyż przedkładam konsumpcję nad produkcję i rezultaty są dla mnie więcej niż zadowalające. Jednakowoż, w kilku ostatnich przepisach przewija mi się przerwa białkowa, a potem trochę mi brakuje piany. Czy jeżeli tę przerwę pominę albo skrócę do np. kilku minut to otrzymam szampon? Czy też będzie to jedynie odstępstwo od danego stylu? Z góry dziękuję za wsparcie
  • etman
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    🥛🥛🥛
    • 2015.01
    • 49

Gratki! Poczyniłeś pierwszy krok do browarniczego kaming-ałtu W sumie masz dobre spostrzeżenia. Ta przerwa ma wpływ na pianę.

Przerwa białkowa zwykle była kiedyś potrzebna jak słody były słabo zmodyfikowane i trzeba było rozbić nadmiarową ilość białek. Teraz ją możesz pominąć, no chyba że korzystasz w zasypie w dużej mierze z surowców niesłodowanych (np.płatków, pszenicy, żyta) albo słabych słodów bazowych lub własnoręcznie słodowaneo ziarna, wtedy będzie wskazana.
    Ostatnia zmiana dokonana przez etman; Dzisiaj, 09:16.
    Warzenie jak marzenie - sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa

Comment

Related Topics

Collapse

• etman
      Przerwa urlopowa - 11 lipca - 27 lipca
      etman
      Drodzy Piwowarzy!

11 - 27 lipca - nieczynne - urlop!

Zamówienia wysyłamy do 10. lipca - czwartek - włącznie,
      potem - począwszy od poniedziałku, 28. lipca ...
      2025-06-30, 18:39
    • ART
      Przerwa urlopowa - 14-lipca - 30 lipca
      ART
      Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.

Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
      Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...
      2023-07-09, 15:52
    • OneTwoThreeBrew
      Pomoc przy Pale Ale
      OneTwoThreeBrew
      Cześć, szykuje się do uwarzenia klasyka z Marynką i Lubelską.

Zasyp:

Słód pilzneński 4 kg
      Słód monachijski 1 kg

Chmiele:

Lubelski 50 g
      Marynka 50 g

Drożdże:

US-05

Zacieranie:

50*C...
      2022-11-20, 22:40
    • bimb
      Piwo LAGER lub PILSNER z ekstraktu Gozdawa + WES
      bimb
      Witam.
      Warze nowe piwko z brewkitu po przerwie zimowej i plan jest taki zamówiłem już ekstrakt jasny niechmielony WES i GOZDAWA lager nachmielony do tego w zestawie są chyba drożdże W 35.
      Całość schladzam do ok 15st tzn wkładamy fermentator do dużego pojemnika zimnej wody z lodem,...
      2026-04-06, 17:30
    • heckler
      Sobíňov, Sobíňov 65, Minipivovar Sobíňov
      heckler
      Sobíňov to mała wioska oddalona o niecałe trzy kilometry od Ždírec nad Doubravou. I właśnie z tej miejscowości na miejsce najwygodniej będzie podjechać pociągiem.
      Oczywiście jeździ tam również i autobus, ale w weekendy kursuje dużo rzadziej niż wspomniany pociąg, a i jego...
      2019-12-20, 06:48
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...