jak to jest z tymi drozdzami?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mirkap
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.07
    • 75

    #1

    jak to jest z tymi drozdzami?

    od dwoch dni mam stale Blg brzeczki = 3,7. czy to oznacza ze drozdze juz sie przejadly i wiecej cukru nie zjedza?
    moze zamieszac, czy butelkowac?
    jest to 8 dzien ferentacji.

    pozdrawiam piwoszy!
  • oryks
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.01
    • 297

    #2
    Spokojnie butelkuj. Po 8 dniach co miało to przefermentowało. Pamiętaj, że balingometr nie wskazuje ilości tylko cukru ale gestość roztworu wszelkich ekstraktów. Tak więc to co zostało to pewnie nie cukier. Nie wiem jakie to piwo ale taki poziom ekstarktu po fermentacji ( 3,7 skąd ta precyzja odczytu, co to za baligometr ?!) może zapowiadać "gęste" piwo o głębokim smaku.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Mar11111
      Początki z brewkitem...
      Mar11111
      Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
      ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
      2024-04-20, 14:46
    • RomaNzRumunii
      Pierwszy brewkit fermentacja cicha
      RomaNzRumunii
      Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
      2021-01-25, 20:25
    • bastion
      Macedonia Północna., Skopje, Maksim Gorki 25/4, Pivoteka Sakam Pivo.
      bastion
      Macedonia delikatnie mówiąc nie jest piwnym rajem. Dwa duże browary warzą coś co dla mnie zaledwie przypomina piwa, chociaż w sumie mógłbym to powiedzieć o wielu innych miejscach na Bałkanach. Wybór piw w marketach bardzo ubogi. Dlatego działalność piwoteki jaka by nie była, jest warta...
      2024-06-11, 20:06
    • ART
      Brofaktura, Gen P
      ART
      Gen P – Brofaktura
      Alkohol: 6,8% / 14,2 ? ° P / 85 ? IBU
      Styl: West Coast IPA
      Chmiele: polskie eksperymentalne odmiany PŁ-128, PŁ-01

      Uwarzono w: Browar Brofaktura, Siedlce (Polska)

      Na etykiecie podają że Modern West Coast IPA. Jeśli walnęli cukru do...
      2025-11-19, 00:13
    • mlody16
      Pierwszy browar - german pils
      mlody16
      Jako debiut, zdecydowałem się na zestaw brewkit + ekstrakt słodowy niechmielony zamiast cukru. Dokupiłem do tego drożdże US-05.
      Brewkit German pils + ekstrakt słodowy gozdawa jasny.

      Nastawione w piątek, już 2 dni drożdże pracują ( dzisiaj już o wiele słabiej niż wczoraj)....
      2025-11-16, 18:46
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...