Gotowanie zacieru

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Archer
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.09
    • 217

    #1

    Gotowanie zacieru

    Jakie zasadnicze znaczenie ma długotrwałe gotowanie nachmielonego, lub nienachmielonego zacieru, z wyjątkiem tego, by w wypadku chmielenia więcej aromatu pozostało w brzeczce?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Aspektów jest kilka:
    1. im dłużej gotujesz, tym więcej alfakwasów z chmielu przechodzi w izoalfakwasy, które nadaja piwu własciwą goryczkę.
    2. Wskutek utleniania związkow zawartych w brzeczce jej kolor jest coraz ciemniejszy (Pilznera gotuje się ponoć 8 godzin, aby uzyskać bursztynowa barwę.
    3. Wskutek długotrwałego oddziaływania związków organicznych w wysokiej temperaturze wytrącają się kompleksy białkowe,które mogą pływać w gotowym piwie jako "gluty".
    4. Może uzyskać większe stężenie brzeczki nastawnej przy dobrym wypłukaniu wysłodzin.

    Gotowanie brzeczko niechmielone skutkuje jedynie tym ostatnim efektem.

    Comment

    • Archer
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.09
      • 217

      #3
      Dzięki !!

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 10:28
      • DraveS
        Jak uzyskać opinię o Piwie
        DraveS
        Hej jestem w sumie początkujący, za mną 7 warek. Taka mnie naszła rozkmina, bo obejrzałem nowe 1000IBU Kopyra w którym mówi, że ciężko jest w domu uwarzyć lepsze piwo niż w sklepach (bo są teraz takie dobre). Właśnie degustuję swoją najnowszą warkę (a miałem chwilę przerwy i piłem...
        2020-06-25, 19:46
      • Grbuy
        Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
        Grbuy
        Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
        2023-11-30, 21:57
      • heckler
        Blučina, Havlíčkova 99, Pivovar Xaver
        heckler
        Xaver to jeden ze starszych browarów powstałych w Czechach. Jego założyciel Svatopluk Strava już od 2005 roku u siebie na posesji warzy piwo.
        Historia browaru to wzloty i upadki. Parokrotnie zaprzestawano warzenia, by do niego ponownie powrócić
        Np. w czerwcu 2008 zaprzestano, a już
        ...
        2025-06-24, 13:03
      • seba76
        Grainfather G30 v2+ filtr BackBrewing+ akcesoria
        seba76
        Grainfather G30 v2 + filtr BackBrewing + akcesoria – stan bdb!

        Sprzedam Grainfather G30 v2, użyty tylko 3 razy – stan bardzo dobry. Do G30 dołączone wszystko co wchodzi w skład kompletu czyli kociołek, kosz zacierny, sterownik, chłodnica przeciwbieżna, okablowanie, rurki, itd....
        2025-06-23, 09:26
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...