Cicha vs Burzliwa.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Adaśko
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.12
    • 19

    Cicha vs Burzliwa.

    Jakie są zalety tzw. "cichej" fermentacji?
    Jest różnica w smaku? Czy przy braku cichej fermentacji bardziej są wyczuwane drożdże?!

    Z góry przepraszam, za banalne pytania..
    Pierwszy piwowar browaru "BARREL STONE BREWERY" przeciwstawia się fiskusowi i już nie płaci haraczu :p!!!
  • blues-beer
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.11
    • 114

    #2
    Sam jestem zielony jak młode piwo (w temacie warzenia) i nie mam aspiracji do udzielania rad, ale jak widzę takie pytania, to nawet mi opadają ręce.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19240

      #3
      a to jest jakaś kołysanka?

      Comment

      • Adaśko
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2003.12
        • 19

        #4
        do blues-beer i e-prezes:

        I własnie dlatego pojawiają się takie pytania skoro nie chce Wam się odpowiadać, a swoją drogą chyba właśnie po to jest dział "Kołyska".
        Jeśli nie macie zamiaru napisać nic konstruktywnego to się nie zmuszajcie
        Pierwszy piwowar browaru "BARREL STONE BREWERY" przeciwstawia się fiskusowi i już nie płaci haraczu :p!!!

        Comment

        • Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

          #5
          Tak naprawde samemu musisz zdecydować. Dla mnie dużej różnicy nie ma, ale jak zastosujesz cichą fermentację to na pewno osad drożdzowy będzie mnieszy. Co ułatwia nalewanie z butelki do kufla. Ale na pierwszy raz to bym proponował bez cichej fermentacji,bo możesz zakazić piwko jakimiś bakteriami,a to może ciebie zniechęcić do kolejnych prób warzenia piwa!
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • blues-beer
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.11
            • 114

            #6
            Zajrzyj do swojego poprzedniego postu.Otrzymałeś, między innymi, taką radę:"Koniecznie zrób cichą fermentację - unikniesz wówczas zbyt intensywnego zapachu i smaku drożdży podczas fermentacji w butelkach.".Przecież to jest odpowiedź na pytanie.W kołysce jest ogromna wiedza na temat warzenia, wystarczy poczytać.Pozdrawiam

            Comment

            • Adaśko
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2003.12
              • 19

              #7
              Thx.
              Od kilku dni studiuję forum i staram się wyłapać jak najwięcej pożytecznych informacji. Niestety tytuły postów często mają sie nijak do rozmowy i ciężko znaleźć interesujący nas temat. Fajnie by było na przyszłość, aby kolejni początkujący mogli łatwiej znajdywać rady i stąd też założenie tego postu
              Pozdrawiam wszystkich... szczególnie tych dzielących się własną wiedzą i doświadczeniem
              Pierwszy piwowar browaru "BARREL STONE BREWERY" przeciwstawia się fiskusowi i już nie płaci haraczu :p!!!

              Comment

              • Adaśko
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2003.12
                • 19

                #8
                Ja rozumiem to tak:

                Najpierw przeprowadzam burzliwą fermentację (tzn. ze swobodnym wylotem powietrza z fermentatora),a później jak zniknie pianka przelewam górę (bez osadu drożdży na dnie) do drugiego fermentatora, który jest zamknięty szczelnie.

                Wiele tu jest moich domysłów, wiec proszę o wyprowadzenie mnie z błedu

                Pozdr.
                Pierwszy piwowar browaru "BARREL STONE BREWERY" przeciwstawia się fiskusowi i już nie płaci haraczu :p!!!

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Temat był omawiany między innymi tu: http://www.browar.biz/forum/showthre...threadid=28450

                  Comment

                  • Standarte
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.08
                    • 467

                    #10
                    Jeśli zaczynasz z Brew-kitów możesz sobie darować cichą fermentację. Natomiast w przypadku czystych ekstraktów warto się zdecydować. Bezwzględnie skorzystaj z cichej fermentacji w balonie jeśli zdecydujesz się na warzenie ze słodu. Taka warka trudno poddaje się fermentacji, więc sama burzliwa to trochę zbyt mało. Do tego dochodzą walory praktyczne - poprawa smaku i klarowność.

                    Comment

                    • Adaśko
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2003.12
                      • 19

                      #11
                      Dzieki Krzysiu!!!!
                      Właśnie tego szukałem!
                      Tam jest wszystko na ten temat,wiec zamykam dyskusję i zainteresowanych odsyłam na: http://www.browar.biz/forum/showthr...;threadid=28450
                      Pierwszy piwowar browaru "BARREL STONE BREWERY" przeciwstawia się fiskusowi i już nie płaci haraczu :p!!!

                      Comment

                      Przetwarzanie...