Jako ze uplynelo juz 3 tygodnie od rozlewu postanowilem sprubowac piwa (gotowiec John Bull Lager+1,2 ekstarktu slodeowego na 20 L. I tak kolor ok. PIana nawet obfita i gaz tez. Niestety piwo ma wyczowlany drozdzowy smak. Wiem ze zrobic sie z tym juz nic nie da, ale czy jest szansa ze ten posmak zninknie????
Pierwsza degustacja i drozdzowy smak
Collapse
X
-
A przy nalewaniu staraj się nie wzburzyć osadu drożdzowego z dna butelki. Nie wylewaj do końca z butelki, trochę na dnie zostaw.
Posmaku drożdzowego na pewno będzie mniej.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
-
Receptą na to jest stosowanie tzw. cichej fermentacji - od zadania brzeczki drożdzami do butelkowania muszą minąć dwa tygodnie. Jak dotychczas moje piwa śierdziały róznymi rzeczami, ale nigdy drożdżami.
FCJP: sprubować, wyczowlany - zalecam uwazną lekturę słownika ortograficznego.Comment
-
przepraszam, ale naprawdę: nie rozumiem słowa wyczowlany
help!
Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...
Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.Comment
-
Czyżby algorytm Cyborgów nie przewidywał takich "czeskich" przypadków?
-wyczuwalny-
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
-
Proponuję zrobić prosty test.
Wylewamy piwo do kufla i patrzymy jaki ma smak.
Następnie próbujemy resztkę osadu z dna butelki z drożdżami. Jeśli nie widzisz różnicy to znaczy, że nie jest to problem drożdzy.
Albo nie wyszło ci piwo albo nie leży ci smak żywego piwa.Comment
-
Przyczyna może tkwić w słabej jakości drożdży z gotowców. Nie wiem jakie były w tym przypadku, bo nie korzystałem nigdy akurat z gotowców JB. Odkąd zacząłem używać innych drożdży problem się skończył.Choćby piwo było z g---a, nic mu w smaku nie dorówna.
CBDOComment
-
Ludzie, dajcie sie temu piwu odstać i tyle. Bedzie dobrze.Comment
-
była 01.24, a Cyborg w nastroju paraniodalnym usiłował studiować ekonomię... poza tym tyle piwa wyżłopał na Sylwestra, że blaszki mu zaczynają rdzewiećkangurpl napisał(a)
Czyżby algorytm Cyborgów nie przewidywał takich "czeskich" przypadków?
-wyczuwalny-
Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...
Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.Comment
-
a ja zauważyłem zupełnie odwrotne zjawisko (john Bull, gotowiec) gdy zostawiałem osad - posmak był, gdy wlałem wszystko z osadem piwo było ciut mętne, ale posmak niemal kompletnie zniknął. Próby powtarzałem wielokrotnie (choś testowałem tylko na pierwszej butelce danego dnia, żeby uniknąć efektu klasyPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurplA przy nalewaniu staraj się nie wzburzyć osadu drożdzowego z dna butelki. Nie wylewaj do końca z butelki, trochę na dnie zostaw.
Posmaku drożdzowego na pewno będzie mniej.
). Za każdym razem to samo. Ot taka ciekawostka naukowa.
prócz piwa jedynie wolność jest warta zachoduComment
-
Gdy spróbowałem swój pierwszy browarek (brewkit John Bull Pilsner) po ok 3 tygodniach miało wyraźny drożdżowy posmak. Niezrażony piłem piwko dalej i po 3 miesiącach smak był juz fajny, posmak znikł. Niestety zostało juz tylko 9 butelek.
Wniosek: Dać piwku odstać.
Ja nastepnym razem będe bardziej cierpliwy. Przynajmniej mam taki plan :>
Pierwszym postem chciałbym sie też ze wszystkimi przywitać.Ostatnia zmiana dokonana przez Diplo; 2005-02-03, 12:36.Comment