Teoretycznie saszetka drożdży suchych zawiera 4-10 razy wiecej komórek niz minimalna ilość wystarczająca do rozpoczęcia fermentacji. Abstrahując od tego, że fermentacje startują także przy zadaniu ilosci dużo mniejszej niż minimalna.
A drożdże podwajają swą liczbę co 2 godziny, kwestią niezbadaną jest tylko ile czasu zajmuje im się obudzenie ze stanu suchego i rozpoczęcie rozmnażania.
A drożdże podwajają swą liczbę co 2 godziny, kwestią niezbadaną jest tylko ile czasu zajmuje im się obudzenie ze stanu suchego i rozpoczęcie rozmnażania.
), otwieram butelkę, przygotowuję starter. Działa.
wylewam piwo i przepłukuję gęstwę wodą (tzn. wlewam odrobinkę przegotowanej, schłodzonej wody, lekko wstrząsam słoiczek, odstawiam i przed zadanie brzeczką wylewam też i daną wodę).
Comment