Witam,
Może kilka słów o sobie. Jestem bardzo początkującym browarzycielem, ale już wiem, że wciągnęło mnie to po uszy. Dość powiedzieć, że w krótkim czasie jeden pokój w domu zamieniłem w pomieszczenie do produkcji, zakupiłem wszystkie urządzenia i zamierzam zacząć kopać piwniczkę w ogrodzie. Mam nadzieję, że do rozwodu nie dojdzie, he he. Pierwsza moja warka to był gotowiec, drugą było już piwko z zacieranych słodów i ekstraktu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ok, ale do rzeczy! Zamierzam "upichcić" hefe weizen (jęczmień 40/60 pszenica), dekokcyjnie jak autor przykazał. Mam tylko jeden problem, co do chmielenia brzeczki. Czy zastosowanie, na 20 l. brzeczki, 20 g Lubelskiego plus 5 g goryczkowego (razem 25g) na początku gotowania, a później 5 g samego aromatycznego pod koniec (15 min przed końcem) - czy to dobry pomysł?
Pozdrawiam i będę wdzięczny za informacje.
Chętnie popiszę z kimś, kto warzy piwa pszeniczne i może podzielić się spostrzeżeniami,
Pozdrawiam
Rafał
Może kilka słów o sobie. Jestem bardzo początkującym browarzycielem, ale już wiem, że wciągnęło mnie to po uszy. Dość powiedzieć, że w krótkim czasie jeden pokój w domu zamieniłem w pomieszczenie do produkcji, zakupiłem wszystkie urządzenia i zamierzam zacząć kopać piwniczkę w ogrodzie. Mam nadzieję, że do rozwodu nie dojdzie, he he. Pierwsza moja warka to był gotowiec, drugą było już piwko z zacieranych słodów i ekstraktu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ok, ale do rzeczy! Zamierzam "upichcić" hefe weizen (jęczmień 40/60 pszenica), dekokcyjnie jak autor przykazał. Mam tylko jeden problem, co do chmielenia brzeczki. Czy zastosowanie, na 20 l. brzeczki, 20 g Lubelskiego plus 5 g goryczkowego (razem 25g) na początku gotowania, a później 5 g samego aromatycznego pod koniec (15 min przed końcem) - czy to dobry pomysł?
Pozdrawiam i będę wdzięczny za informacje.
Chętnie popiszę z kimś, kto warzy piwa pszeniczne i może podzielić się spostrzeżeniami,
Pozdrawiam
Rafał
Sporo informacji znajdziesz w tematach w których swoje warzenie opisują konkretni piwowarzy.
, którzy chętnie popróbują Twojego wyrobu, wymienią się a nawet zapytają o etykietę
? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji
. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
Comment