receptury na piwa klasztorne/Trapistów

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karlik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.09
    • 23

    #1

    receptury na piwa klasztorne/Trapistów

    Bardzo brakuje mi dobrych, sprawdzonych przepisów na piwa, szczególnie piwa określonego rodzaju.Chciałbym uwarzyć trappist double i triple(chyba tak się to pisze , ale brak mi dobrej receptury jako podstawy; czegoś co byłoby bazą do dalszych, własnych eksperymentów.Pojawiające się w różnych miejscach receptury są bardzo rozbieżne.
    Przypuszczam,że zaraz pojawią się opinie typuiwowarstwo domowe to właśnie eksperymenty.., można uwarzyć coś nowego ,ciekawego...itp, ale uważam, że właśnie do tego potrzebna jest ta baza recepturowa, żeby wiedzieć jak powinno smakować to co się chce zmienić, ulepszyć.Piszę to bo kilka razy próbowałem uwarzyć coś według własnego wyobrażenia o danym typie piwa i nie wyszło to najlepiej.
    Może warto by wprowadzić taki dział na browar.biz lub forum(wiem,że Browamator ma taki dział, ale mnie to co tam jest nie zadowala; nie wiem jak Was?)
    A wracając do tych klasztorniaków może ktoś ma dobre, spawdzone receptury?Proszę o zamieszczenie.
    uff ale ze mnie gaduła
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karlik
    A wracając do tych klasztorniaków może ktoś ma dobre, spawdzone receptury?Proszę o zamieszczenie.
    Spójrz do mojego tematu warzelniczego (Czterej Pancerni), polecam przepis wg którego zrobiłam warkę Siekierka i Toporek - bardzo dobre belgi, nie tylko oczywiście wg mojej opinii, o czym można przeczytać w Piwo-konkretnie
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • kangurpl
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.03
      • 2660

      #3
      Ja warzyłem wg przepisu Chimay podanego w poście #1.
      Wyszło bez problemu.
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

      Comment

      • kangurpl
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.03
        • 2660

        #4
        Warzyłem też Trippela wg przepisu z tego samego wątku post #17.
        Wyszedł normalny "killer", same pochwały do mnie docierały od degustatorów.
        Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
        "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

        "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #5
          Proponuję też moją recepturę na tripla. Wrażenia niezależnego recenzenta można przeczytać tutaj
          Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2005-10-29, 15:59.

          Comment

          • karlik
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.09
            • 23

            #6
            dzięki wielkie, proszę o więcej
            i może ktoś zabierze głos w sprawie zebrania dobrych receptur w jednym miejscu

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karlik
              i może ktoś zabierze głos w sprawie zebrania dobrych receptur w jednym miejscu
              Już ktoś zabrał głos. Zapraszam tutaj.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • darekd
                Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                darekd
                Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                ...
                2023-02-08, 00:16
              • etman
                Piwowar nr 53
                etman
                W 53. numerze Piwowara, magazynu dla domowych piwowarów, znajdziemy solidną dawkę inspiracji, wiedzy i humoru. W wywiadzie numeru bohater zdradza, jak z hobby można zrobić pełen etat, a dział stylów skupia się na klasykach w nowym wydaniu: rzemieślniczych lagerach, pilsach i recepturze, która...
                2025-06-17, 20:34
              • muchor
                Czy są browary w których można zamówić 400-500 butelek własnego piwa?
                muchor
                Cześć,

                Mam nadzieję, że to nie jest niewłaściwy dział - próbowałem znaleźć odpowiednie forum, jeżeli to jest nieodpowiednie to przepraszam i proszę o przeniesienie w należyte miejsce.

                Znajomy zapytał mnie (jako, że jestem piwowarem domowym), czy są firmy...
                2020-06-29, 11:59
              • heckler
                Mokrovousy 111, Pivovar Krodo Beer
                heckler
                Mokrovousy to kolejna mała, czeska wioska na której niegdysiejszy browarek domowy zaczął działać legalnie. KRODO był tajemniczym bogiem celtyckim, czczonym przez przedchrześcijańskich germańskich Saksonów i pierwszych Słowian jako bóg obfitości i dobrobytu. Tak o nazwie swojego browaru...
                2019-09-27, 06:35
              • kaczka116
                Jabłonowo, Piwo Klasztorne
                kaczka116
                Piwo gotowe do oceny
                2020-02-29, 23:37
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...