Brew -kit

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robkar95
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 50

    #1

    Brew -kit

    W sklepie BA był brew- kit "Jasne pełne" który zawierał 1,8 kg ekstraktu i pozwalał otrzymać ok. 20l piwa, a w sklepie wytwórni ekstraktów słodowych w Wolsztynie jest nachmielony gotowiec w ilości 1,7 kg i straczy na 12 l piwa (wg. producenta). Skąd ta rozbieżność? Może różnią się zawartością "cukru w cukrze" ?
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Przeczytaj dokładnie opis produktu na BA i będziesz wiedział.

    Comment

    • Robkar95
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 50

      #3
      Tylko że tego produktu już nie ma w BA.

      Comment

      • berdo
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.07
        • 100

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robkar95
        W sklepie BA był brew- kit "Jasne pełne" który zawierał 1,8 kg ekstraktu i pozwalał otrzymać ok. 20l piwa, a w sklepie wytwórni ekstraktów słodowych w Wolsztynie jest nachmielony gotowiec w ilości 1,7 kg i straczy na 12 l piwa (wg. producenta). Skąd ta rozbieżność? Może różnią się zawartością "cukru w cukrze" ?
        Do "jasnego pełnego" należy jeszcze dodać 1,25 ekstraktu słodowego i dopiero wtedy będziesz miał 20 l.

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #5
          To trzeba było na ciemne popatrzeć:
          "Dobra rada: w trosce o najwyższą jakość Twojego piwa, do brew-kitu na piwo Ciemne zalecamy dokupienie puszki ekstraktu Browamator Jasny 1, 25 kg.
          Ten dodatkowy ekstrakt zostanie użyty zamiast cukru podczas warzenia."

          Comment

          • Robkar95
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 50

            #6
            Tak tez myślałem, ale że jestem początkujący więc nie za wiele jeszcze wiem i wolę dmuchać na zimne.
            Więc kupię w wytwórni słodów 1,7 kg gotowca + 1,25 ekstraktu (lub dodam cukru) i będe miał 20 l piwa?

            Comment

            • dkrasnodebski
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.05
              • 2316

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robkar95
              Tak tez myślałem, ale że jestem początkujący więc nie za wiele jeszcze wiem i wolę dmuchać na zimne.
              Więc kupię w wytwórni słodów 1,7 kg gotowca + 1,25 ekstraktu (lub dodam cukru) i będe miał 20 l piwa?
              Pamiętaj żeby do tego zestawu dokupić jeszcze drożdże bo brew-kity z WES nie mają ich w zestawie.
              Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

              www.radoslawstolar.pl

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robkar95
                ... Więc kupię w wytwórni słodów 1,7 kg gotowca + 1,25 ekstraktu (lub dodam cukru) i będe miał 20 l piwa?
                Pamiętaj, że 85 - 90 % składu przeciętnego piwa stanowi WODA !!!

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • pebejot
                  Hiszpania, Madryt, C. de la Cava Baja 10, La Osita (Oso Brew Pub)
                  pebejot
                  Minibrowar, a właściwie firmowy pub minibrowaru Oso Brew.
                  Jeden z setek malutkich klimatycznych, jakie rozsiane są w najrozmaitszych zakątkach wąskich uliczek centrum Madrytu.
                  Po wejściu znajdujemy się w malutkim pomieszczeniu z barem, gdzie stali bywalcy zasiadają na wysokich krzesłach...
                  2023-09-13, 10:58
                • darekd
                  Gusswerk [Brew Age], Eierbär
                  darekd
                  Brew Age, to działający od 2014 r. kontraktowiec warzący od tego czasu prawie wyłącznie w browarze Gusswerk.

                  IPA,

                  5,9% alk.
                  45 IBU
                  chmiele: Cascade, Ekuanot

                  https://brewage.at/produkt/eierbar/

                  Aromat - chmielowy (żywiczny, lekkie cytrusy...
                  2025-01-07, 00:32
                • abelincoln
                  Nowa Zelandia, Christchurch, 84 Falsgrave Street - Brew Academy - ChinChiller
                  abelincoln
                  Brew Academy - ChinChiller Brewery znajduje się na dość dalekich przedmieściach Christchurch. Na tyle dalekich, że nie mam pojęcia, jak tam się Ci wszyscy ludzie zjawiaja. Ja dralowalem przez jakieś tereny przemysłowe, gdzie wieczorem nie było żywej duszy i nawet samochód - poza głównymi...
                  2023-11-27, 19:13
                • Javox
                  Signature Brew, Haze Machine
                  Javox
                  Pale Ale z alko 4.8% (ekstrakt 12.6*, IBU 20).

                  Chmiele: Mosaic, Nelson Sauvin, Waimea.

                  Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
                  Lacing - trochę było.
                  Gaz - średni.
                  Barwa - opalizujący blady pomarańczowy
                  Aromat - cytrusy mosaikowe,...
                  2025-07-16, 21:04
                • Javox
                  Signature Brew, Raze The Bar
                  Javox
                  Kolab z browarem Travis.

                  Lager z ekstraktem 11.0*, alko 4.8%, IBU 22.

                  Chmiele: Saphir AT, Mandarina Bavaria.

                  Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                  Lacing - nie za dużo.
                  Gaz - średni.
                  Barwa - jasne złoto.
                  Aromat - piwniczna...
                  2025-07-14, 18:30
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...