Zabieram sie jutro do pierwszego zacierania i mam pewne watpliwosci - czy przy chmieleniu granulatem po prostu wrzucac granulki do garnka czy tez uzywac tych siateczek z BA? Wydaje mi sie ze lepiej wrzucic bo pewnie i tak osiadzie na dnie a w siateczce zbije sie w kule i brzeczka slabo sie nachmieli.
Zastanawiam sie tez jak wykombinowac z iloscia wody - bede robil India Pale Ale 14 Blg.
Naczytalem sie w roznych watkach i w sumie to sam nie wiem juz... wlac 20 litrow do zacierania, potem pod wklad filtracyjny jeszcze troche, potem z 3 razy po 5 litrow do plukania...czy to nie wyjdzie ze 30 litrow?
Tyle to nie odparuje przeciez przy chmieleniu...
Zastanawiam sie tez jak wykombinowac z iloscia wody - bede robil India Pale Ale 14 Blg.
Naczytalem sie w roznych watkach i w sumie to sam nie wiem juz... wlac 20 litrow do zacierania, potem pod wklad filtracyjny jeszcze troche, potem z 3 razy po 5 litrow do plukania...czy to nie wyjdzie ze 30 litrow?
Tyle to nie odparuje przeciez przy chmieleniu...
Do zacierania użyj litrażowo 3-4 razy więcej wody niż słodu. Pod filtrator wlej tyle by lekko zakryły otwory w wiadrze. Do wysładzania użyj tyle wody, by zebrać ok. 26 litrów filtratu (jeżeli chcesz otrzymać 20 litrów piwa).
Comment