Biały osad po cichej / Zdążyć przed kwasem...

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dreads
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.09
    • 520

No i już myślałem, że jestem twardy 27 warek bez zakażenia, aż tu nagle trafiło i mnie.

Miałem dokładnie taką samą zawiesinę jak na pierwszym zdjęciu. Tzn. na początku miała formę kożuszka, a po poruszeniu balona zbijała się w kłaczki. Kłaczki te były mocno kleiste, jak jakiś śluz, ale po roztarciu w palcach nie pozostawiały żadnego śladu.
    Najgorsze, że trafiło mi się to w dwóch piwach, podczas cichej. W pierwszym objawem były tylko dwa kłaczki na powierzchni (przypominały z wyglądu zwykłe bąbelki), ale po rozlaniu do butelek, dwa dni później pojawiły się w owych flaszkach. Jak na razie piwo nie wydaje się być zepsute, zapach i smak ok (tydzień po butelkowaniu), ale jestem gotowy na ocet.

Natomiast wczoraj zauważyłem ten badziew w balonie (zabrakło fermentorów) już w dużej ilości (drugie piwo). Piwo stało na cichej dwa tygodnie. Od razu je zabutelkowałem. I znowu zapach i smak przed rozlewem był w porządku, ale jeżeli tutaj nie będzie octu, moje zdziwienie będzie ogromne.

Dodam, że od samego początku walę w domowym browarze chlorem porządnie. Poza tym zbiorniki fermentacyjne dla tych 2 piw i tak były różne. Jedynym elementem je spajającym była gęstwa drożdżowa zebrana po burzliwej z pierwszego piwa. Cholera jedna nie śmierdziała ani trochę

Teraz na cichej mam dubbla, na tych samych drożdżach, ale z innego startera, mam nadzieję, że będzie dobrze. Mam nauczkę, żeby sezon kończyć wcześniej - np. w kwietniu. Podejrzewam, że ostatnia fala upałów mogła mi coś przynieść syfiastego.

Drożdże, które fermentowały moje felerne piwa to 1214 Belgian Abbey. Za ok. 3 tygodnie dam znać, czy mam już ocet do marynowania

Comment

• Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

Przypominam sobie to dawne zakażenie i o ile dobrze pamietam, był to efekt za długiej fermentacji cichej, co spowodowało zmniejszenie sie bariery ochronnej dwutlenku wegla, dostęp powietrza do piwa, a z powietrzem przybyło zakażenie.
      Taką diagnozę stawiałem wówczas i stawiam dzisiaj.

Był to jeden z powodów (słuszny lub nie..) skierowania mojej uwagi ku kanistrom, czyli fermentatorom z zamknięciem na gwint.
      Zastanawia mnie tylko czy wysoka zawartośc alkoholu (tamto piwo miało 5%) w pewien sposób nie zabezpiecza przed rozwojem tego zakażenia???

Comment

• Mason
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2010.02
        • 3281

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
        Zastanawia mnie tylko czy wysoka zawartośc alkoholu (tamto piwo miało 5%) w pewien sposób nie zabezpiecza przed rozwojem tego zakażenia???
        Powinno, większość zakażających bakterii przy 5% alkoholu nie rośnie. Ale jak widać, nie wszystkie
        JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

W ciepłe dni przychodzi to z powietrza, gdy piwo na cichej jest słabo zabezpieczene, więc fermentacja burzliwa, wydłużona ale bez cichej powinna być dobrym zabezpeczeniem.

Comment

• dreads
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.09
            • 520

U mnie cicha trwała dwa tygodnie, więc nie była jakoś przesadnie długa Na dzisiaj obstawiam gęstwę, bo fermentacja była prowadzona w różnych pojemnikach, więc to nie one są słabymi punktami). Poza tym i tak zawsze zalewam wszystko chlorem. Oprócz gęstwy punktem wspólnym był wężyk do przelewu piwa z burzliwej na cichą i nad nim się także zastanawiam. Jednakże w Dubblu robionym z innego startera, a przelewanym tym wężykiem nic się nie stało.
            W ogóle wczoraj moje zaskoczenie jeszcze się zwiększyło. Tydzień temu miałem lekki kwasik już w butelce, dawało z niej takim twarogowym zapaszkiem, jak podczas fermentacji wina, a wczorajsze dwie butelki absolutnie bez żadnych oznak zepsucia (oprócz znacznego zmętnienia, no ale z drugiej strony jest to wina krótkiego, jak na razie, leżakowania). Dzisiaj sprawdzę butelkę z tej drugiej warki, gdzie zawiesina była znacznie większa i zobaczę, co się wykluło.

Comment

• wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

Trzeba jeszcze zwrócić uwagę, aby podczas leżakowania piwa objętość wolnej przestrzeni nad lustrem piwa była jak najmniejsza. Chodzi o to, że podczas leżakowania ilość CO2 uwalnianego przez piwo jest niewielka i przy dużej przestrzeni wolnej nad piwem jego stężenie też będzie małe. Dlatego idealne są szklane gąsiory od wina nalane prawie po szyjkę. Powietrza nie ma prawie w nich wcale, a ewentualne nieszczelności korka mogą skutkować minimalną ekspansją tlenu przez wąską szyjkę. Leżakowanie w plastikowych fermentorach z wielkim deklem, znacznie zwiększa niebezpieczeństwo wniknięcia powietrza z zewnątrz. Zresztą, jeżeli używamy takich samych fermentorów do fermentacji i leżakowania (o tej samej pojemności), to podczas leżakowania będzie od wypełniony maksymalnie w 2/3 objętości, bo podczas fermentacji zostawiliśmy miejsce na pianę. Ja fermentuję w fermentorze o poj. 50l., a leżakuję w balonach o poj. 34l. i 40l. w zależności od ilości piwa. Czasami leżakuję w kegach 30l.

Comment

• leeroy
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.03
                • 32

To ja mam pytanie trochę z innej beczki. Wczoraj zauważyłem dziwny osad na dnie mojego piwa w butelkach. Co ciekawe występuje nie we wszystkich butelkach. Jest 8 dni po butelkowaniu. Burzliwa 7 dni, cicha 7 dni. Jest to IPA.

Comment

• zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

To są drożdże.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• WojciechT
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2012.09
                    • 2546

Wprawdzie po przeczytaniu tego tematu okazało się, że jest o czym innym, niż sugeruje tytuł, ale i tak się podepnę.

W niedzielę wstawiłem stouta (z puchy) do piwnicy na fermentację burzliwą. Następnego dnia okazało się, że fermentor na styku pokrywy z pojemnikiem jest trochę nieszczelny - lub wytworzone ciśnienie (mogło to nastąpić tak szybko?) lekko "uchyliło" go. Powąchałem bąki drożdży i mam wrażenie, że pachną one kwaskowato. Może kwasiżur powstać tak szybko, właściwie w ciągu 12 godzin od zadania drożdży? W piwnicy mam stałą temperaturę 16,7 st. C.

Dwie poprzednie warki udało mi się skwasić (chociaż ponoć by zepsuć puchę, to trzeba mieć talent), tak więc jestem teraz przeczulony

Comment

• zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

Podczas fermentacji może pachnieć różnie. Powąchasz gotowe piwo to będziesz wiedział.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• leeroy
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2013.03
                        • 32

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                        To są drożdże.
                        Tak myslalem. Thanks

Comment

• marek721
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2018.05
                          • 1

Odświeżę temat.
                          Są już jakieś nowe sprawdzone wiadomości na temat tego co powoduje ten kożuch?
                          // to moja pierwsza warka i od razu coś takiego//
                          Ostatnia zmiana dokonana przez marek721; 2018-09-02, 19:02.

Comment

• anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10860

biały kożuch to warka do wylania. Przed następnym warzeniem mycie w sodzie kaustycznej lub jakimś ACE
                            Mniej książków więcej piwa

Comment