Chcialem nawarzyc piwa - 6kg extraktu, mialo byc dolnej fermentacji - to moje pierwsze dolnej fermentacji. Drozdze wyeast pilsen lager. Po 3 dniowej aktywacji postalo sobie piwo zadane drozdzami w 18* potem postawilem w ok. 14. Od poczatkowych 21Blg zeszlo po dwoch tygodniach do 13Blg... i dalej nie chce schodzic! Wiem nawet po smaku, ze piwo jest za malo odfermentowane, ale nie wiem co z tym zrobic? Wstawic do cieplejszego pomieszczenia? Ratowac drozdzawi Saflager? z gory dzieki za ratunek.
niskie odfermentowanie [ ratujta! ]
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbieChcialem nawarzyc piwa - 6kg extraktu, mialo byc dolnej fermentacji - to moje pierwsze dolnej fermentacji. Drozdze wyeast pilsen lager. Po 3 dniowej aktywacji postalo sobie piwo zadane drozdzami w 18* potem postawilem w ok. 14. Od poczatkowych 21Blg zeszlo po dwoch tygodniach do 13Blg... i dalej nie chce schodzic! Wiem nawet po smaku, ze piwo jest za malo odfermentowane, ale nie wiem co z tym zrobic? Wstawic do cieplejszego pomieszczenia? Ratowac drozdzawi Saflager? z gory dzieki za ratunek.
Spróbuj wymieszać zawartość fermentora, drożdże powinny ruszyć i dofermentować piwo. -
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbieOk, dzsiaj to zrobie. Czy przy okazji warto przeniesc na jakis czas do cieplejszego pomieszczenia, by wspomoc ruszenie fermentacji? Dzieki za pomoc!
Jak już dobrze ruszą z fermentacją możesz znowu obniżyć temperaturę.Comment
-
W takiej sytuacji, zwłaszcza przy piwach mocnych, niezawodne jest przygotowanie drugiego fermentora i przelanie doń niemal całej zawartości (bez osadów z dna) z wysokości ok. 1 metra. Taka dawka tlenu zmusi drożdże do rozmnażania i produkcji alkoholu.
Miałem tak ostatnio z porterem bałtyckim - kiedy zmierzyłem mu balling po dwóch tygodniach, okazało się, że z 21,6 Blg zjechał jedynie do 14 Blg.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbieNa cale szczescie metoda z zamieszaniem pomogla. A tak przy przelewaniu z wysokosci 1m to nie ma ryzyka, ze sie duzo rozmaitego syfu z powietrza dostanie do piwka?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbieNa cale szczescie metoda z zamieszaniem pomogla. A tak przy przelewaniu z wysokosci 1m to nie ma ryzyka, ze sie duzo rozmaitego syfu z powietrza dostanie do piwka?Comment
Related Topics
Collapse
-
Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
-
Channel: Festiwale piwne
2023-08-25, 20:15 -
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
-
Uwarzona na 7 urodziny. Parametry identyczne jak ten telemark, ma to być Imperial Rye Baltic Porter with Coconut & Cocoa Nibs. W ramach 6 plus 6, pachnie głównie kokosem,tego żyta trzeba szukać,może trochę kakao,w nucie dolnej jakiś chmiel, w smaku bardzo kokosowe, trochę pikantne,ale ogólnie...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-09-19, 16:24 -
-
Browar z Dolnej Bawarii
11% ekstr.
5,2% alk.
https://www.arcobraeu.de/de/schloss-dunkel
Aromat - zbożowy, brzeczkowy, słodkawy
Piana - wysoka, umiarkowanie trwała, po nie za długim czasie zostają strzępy kożuszka
Barwa - bardzo ciemny rubin/kasztan...-
Channel: Niemcy
2025-09-15, 02:12 -
-
Schlossbrauerei Söldenau to browar z Dolnej Bawarii zamknięty w 1922 r.
Browar Eschenbacher też jest z Bawarii (Dolna Frankonia) i warzy pod marką dawnego browaru tego Hellesa.
Alk. 5,1%
Aromat - słodowy, z minimalną słodyczą zbożową, po przelaniu ciut kwaskowych...-
Channel: Niemcy
2025-08-31, 22:01 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment