niskie odfermentowanie [ ratujta! ]

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • macbie
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.02
    • 33

    #1

    niskie odfermentowanie [ ratujta! ]

    Chcialem nawarzyc piwa - 6kg extraktu, mialo byc dolnej fermentacji - to moje pierwsze dolnej fermentacji. Drozdze wyeast pilsen lager. Po 3 dniowej aktywacji postalo sobie piwo zadane drozdzami w 18* potem postawilem w ok. 14. Od poczatkowych 21Blg zeszlo po dwoch tygodniach do 13Blg... i dalej nie chce schodzic! Wiem nawet po smaku, ze piwo jest za malo odfermentowane, ale nie wiem co z tym zrobic? Wstawic do cieplejszego pomieszczenia? Ratowac drozdzawi Saflager? z gory dzieki za ratunek.
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbie
    Chcialem nawarzyc piwa - 6kg extraktu, mialo byc dolnej fermentacji - to moje pierwsze dolnej fermentacji. Drozdze wyeast pilsen lager. Po 3 dniowej aktywacji postalo sobie piwo zadane drozdzami w 18* potem postawilem w ok. 14. Od poczatkowych 21Blg zeszlo po dwoch tygodniach do 13Blg... i dalej nie chce schodzic! Wiem nawet po smaku, ze piwo jest za malo odfermentowane, ale nie wiem co z tym zrobic? Wstawic do cieplejszego pomieszczenia? Ratowac drozdzawi Saflager? z gory dzieki za ratunek.
    Tak gęste piwo należy fermentować silną gęstwą drożdży z poprzedniej warki.
    Spróbuj wymieszać zawartość fermentora, drożdże powinny ruszyć i dofermentować piwo.

    Comment

    • macbie
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.02
      • 33

      #3
      Musze otwierac i zdezynfekowana lycha to robic czy powinno wystarczyc, jak pokrece fermentorem?

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbie
        Musze otwierac i zdezynfekowana lycha to robic czy powinno wystarczyc, jak pokrece fermentorem?
        Łychą. Dobrze byłoby trochę przy okazji dotlenić np. poprzez intensywne mieszanie.

        Comment

        • macbie
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.02
          • 33

          #5
          Ok, dzsiaj to zrobie. Czy przy okazji warto przeniesc na jakis czas do cieplejszego pomieszczenia, by wspomoc ruszenie fermentacji? Dzieki za pomoc!

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbie
            Ok, dzsiaj to zrobie. Czy przy okazji warto przeniesc na jakis czas do cieplejszego pomieszczenia, by wspomoc ruszenie fermentacji? Dzieki za pomoc!
            Tak, możesz przenieść. Piwu to nie zaszkodzi a drożdżom pomoże.
            Jak już dobrze ruszą z fermentacją możesz znowu obniżyć temperaturę.

            Comment

            • Wielki_B
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.02
              • 1968

              #7
              W takiej sytuacji, zwłaszcza przy piwach mocnych, niezawodne jest przygotowanie drugiego fermentora i przelanie doń niemal całej zawartości (bez osadów z dna) z wysokości ok. 1 metra. Taka dawka tlenu zmusi drożdże do rozmnażania i produkcji alkoholu.
              Miałem tak ostatnio z porterem bałtyckim - kiedy zmierzyłem mu balling po dwóch tygodniach, okazało się, że z 21,6 Blg zjechał jedynie do 14 Blg.

              Comment

              • macbie
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2006.02
                • 33

                #8
                Na cale szczescie metoda z zamieszaniem pomogla. A tak przy przelewaniu z wysokosci 1m to nie ma ryzyka, ze sie duzo rozmaitego syfu z powietrza dostanie do piwka?

                Comment

                • kham
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.01
                  • 751

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbie
                  Na cale szczescie metoda z zamieszaniem pomogla. A tak przy przelewaniu z wysokosci 1m to nie ma ryzyka, ze sie duzo rozmaitego syfu z powietrza dostanie do piwka?
                  Właśnie dlatego niektórzy nie warzą latem bo wtedy ryzyko największe.

                  Comment

                  • Wielki_B
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.02
                    • 1968

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbie
                    Na cale szczescie metoda z zamieszaniem pomogla. A tak przy przelewaniu z wysokosci 1m to nie ma ryzyka, ze sie duzo rozmaitego syfu z powietrza dostanie do piwka?
                    Jesienno-zimową porą ryzyko praktycznie nie istnieje. Poza tym zdecydowanie bardziej niebezpieczne jest dla brzeczki np. chłodzenie jej bez przykrycia, ale też dotyczy to pory letniej.

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • Petitpierre
                      25-27.08.2023, Rzeszów, VII Rzeszowski Festiwal Piwa
                      Petitpierre
                      Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
                      2023-08-25, 20:15
                    • dadek
                      Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                      dadek
                      Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                      2023-12-05, 00:56
                    • Petitpierre
                      ? [Funky Fluid], Leviathan
                      Petitpierre
                      Uwarzona na 7 urodziny. Parametry identyczne jak ten telemark, ma to być Imperial Rye Baltic Porter with Coconut & Cocoa Nibs. W ramach 6 plus 6, pachnie głównie kokosem,tego żyta trzeba szukać,może trochę kakao,w nucie dolnej jakiś chmiel, w smaku bardzo kokosowe, trochę pikantne,ale ogólnie...
                      2025-09-19, 16:24
                    • darekd
                      Arcobräu, Schloss Dunkel
                      darekd
                      Browar z Dolnej Bawarii

                      11% ekstr.
                      5,2% alk.

                      https://www.arcobraeu.de/de/schloss-dunkel

                      Aromat - zbożowy, brzeczkowy, słodkawy
                      Piana - wysoka, umiarkowanie trwała, po nie za długim czasie zostają strzępy kożuszka
                      Barwa - bardzo ciemny rubin/kasztan...
                      2025-09-15, 02:12
                    • darekd
                      Eschenbacher, Schlossbrauerei Söldenau Helles
                      darekd
                      Schlossbrauerei Söldenau to browar z Dolnej Bawarii zamknięty w 1922 r.
                      Browar Eschenbacher też jest z Bawarii (Dolna Frankonia) i warzy pod marką dawnego browaru tego Hellesa.

                      Alk. 5,1%

                      Aromat - słodowy, z minimalną słodyczą zbożową, po przelaniu ciut kwaskowych
                      ...
                      2025-08-31, 22:01
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...