Kleikowanie płatków pszennych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #1

    Kleikowanie płatków pszennych

    Udało mie się nie bez trudu nabyć płatki pszenne, ale nie błyskawiczne - czy muszę je skleikować przed zacieraniem Witbier-a?
    I jak się rzeczone kleikowanie robi? Wyobrażam to sobie tak: wrzucam 1 kg płatków do 3 litrów wody, podgrzewam do powiedzmy 60*, trzymam z kwadrans i przegotowuję. Całość wlewam razem z zasypem - czy tak?
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #2
    Temperatura kleikowania skrobi pszenicznej nie różni się istotnie od temperatury kleikowania skrobi słodu jęczmiennego, tak więc nie musisz nic specjalnego robić.

    W dużej skali jednak stwierdza się istotnie gorszą wydajność zacierania bez wstępnego kleikowania pszenicy.
    I wtedy np.: do ciepłej wody wprowadza się pszenicę z dodatkiem 10 % słodu jęczmiennego, trzyma taką mieszaninę w temp. 48 *C przez 30' (chodzi o degradację beta-glukanu), podgrzewa do 66 *C na kolejne 20', podgrzewa prawie do wrzenia i dodaje do zacieru głównego.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19329

      #3
      Człowiek wymyślna coś na nowo a tu już dawno to wymyślili.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Ja żadnego spadku wydajności nie zaobserwowałam.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • heckler
          Czechy, Týn nad Vltavou, Pivovarská 510, Vltavotýnský pivovar
          heckler
          Týn nad Vltavou to historyczne miasto w Kraju Południowoczeskim, położone po obu brzegach Wełtawy niedaleko ujścia Lužnicy.
          Pomimo, że Vltavotýnský pivovar Týn nad Vltavou działa już parę lat, bo od grudnia 2019 roku, jakoś tak nie było okazji go odwiedzić.
          Pierwsza pisemna...
          2025-08-26, 10:50
        • Petitpierre
          Funky Fluid, Boarding: Cancun
          Petitpierre
          DNEIPA, zapach to passiflora, mango, liczi, same owoce-na plus, nuta dolna lekko grejpfrut, sok pomarańczowy, oleiste. W smaku goryczka lekka, kwiatowa-rumianek, arnika, drapacz. Piwo jest trochę wodniste, ale to na karb sokowości, gładkie, od płatków. Udane z pewnością. Jeszcze nie poziom Big...
          2025-07-12, 12:04
        • darekd
          Błonie, [Inne Beczki], Hazy Haka
          darekd
          Hazy IPA na nowozelandzkich i amerykańskich chmielach (nie podano jakich), 16% ekstr., 5,6% alk.
          W składzie owsiane i pszenne płatki

          Aromat - słód dość wyraźny, całość jak słodka owsianka z pomarańczami
          Piana - średnia, zwarta, w miarę trwała, dłuższy kożuszek,...
          2025-06-20, 01:53
        • Javox
          BrewDog, Pinball
          Javox
          DDH DIPA z alko 8.0%, IBU 15.

          Chmiele: Citra, Mosaic, Talus Cryo, Krush.

          Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
          Lacing - niewiele.
          Gaz - średni.
          Barwa - zamglony pomarańczowy.
          Aromat - nuty mosaikowe i ogólnie cytrusy.
          Smak...
          2025-06-15, 11:45
        • darekd
          Artezan, Stay Wild
          darekd
          "Oceanic" Hazy IPA

          15% ekstr.,
          5% alk.
          Chmiele: Galaxy, Rakau, Nelson Sauvin

          W składzie m.in. słód owsiany, płatki owsiane i pszenne

          Aromat - owoce, gdzie na pierwszym planie są cytrusy, trochę żywiczności, na drugim planie tony słodowe...
          2025-06-09, 21:01
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...