Śmieci na pianie - zbierać?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #1

    Śmieci na pianie - zbierać?

    Czytałem, że gdy na pianie sa ciemne plamy, można je zebrać wyparzoną łyżką. Nigdy tego nie praktykowałem, staram się nawet nie zaglądać do fermentora, ale tym razem plam mam wyjątkowo dużo:

    Click image for larger version

Name:	PICT0001.JPG
Views:	1
Size:	35,1 KB
ID:	2077609

    To drugi dzień fermentacji, drożdże WLP English Ale, zadana była gęstwa po burzliwej. Czy kwalifikuje się to do zbierania, czy mogę zostawić w spokoju?
  • wg2
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.07
    • 264

    #2
    U mnie też występują takie plamy i wcale sie tym nie przejmuję, piwko wychodzi dobre. I radze nie zaglądać do fermentacji w ogóle.
    GAWEŁ

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      A ja usuwam. Nie zauważyłem, żeby od zaglądania piwo było gorsze. A jak się chce używać gęstwę do kolejnych warek, lepiej mieć ją jak najczystszą. Zresztą to od tych syfów najczęściej zaczyna się zepsucie piwa.

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #4
        Ja myślałem, że te plamy to kultury drożdżowe i ich występowanie zawsze uznawałem za dobrą oznakę Nie zauważyłem też ich wpływu na psucie się piwa.

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          Ja myślałem, że te plamy to kultury drożdżowe i ich występowanie zawsze uznawałem za dobrą oznakę Nie zauważyłem też ich wpływu na psucie się piwa.
          NO właśnie. Przy ostatnich pszeniczniakach zbierałem piane z góry. Było w niej PEŁNO drożdży. A na dnie fermentora praktycznie nic. Ale to były 3068, chyba najbardziej górne z górnych. Inna rzecz, że kolorek był inny. To na zdjęciu mi wygląda na żywice z chmielu.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jerzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.10
            • 4707

            #6
            A mi jeden stary piwowar mówił aby tego nie ruszać, bo ta warstwa chmielin zapobiega zakażeniom młodego piwa.
            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

            Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              To zdecydowanie są chmieliny, nie usuwam, ale nigdy nie mam aż tyle
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                To zdecydowanie są chmieliny, nie usuwam, ale nigdy nie mam aż tyle
                Tyle chmielin wzięło się z tego, że wlałem całą gęstwę z burzliwej jak leci, bez rozdzielania zdrowych drożdży itd. Frementacja przebiegła poprawnie, w 3 dni, pojawiły się tylko te plamy, które nb. usunąłem

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • dadek
                  Neißstraße 8, Bierblume Hausbrauerei
                  dadek
                  Często tak bywa, że od wielu lat przejeżdżamy przez jakieś miasto (szczególnie gdy jest ważnym węzłem kolejowym), korzystamy tylko z dworca i po szybkiej przesiadce podążamy dalej kolejnym pociągiem. Tak właśnie było w przypadku Görlitz, które to miasto wielokrotnie było "bramą...
                  2023-04-27, 03:48
                • dadek
                  Hlízov 230, Pivovar Holanďan
                  dadek
                  Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
                  Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...
                  2023-11-03, 01:29
                • pebejot
                  Finlandia, Tampere, Verkatehtaankatu 2, Pyynikin Brewhouse
                  pebejot
                  Browar restauracyjny, ale przede wszystkim bardzo duży pub w angielskim stylu, zlokalizowany w centrum miasta w odległości 1 przystanku tramwajowego (od kilku lat miasto Tampere posiada tramwaje) od dworca kolejowego.
                  Browar znajduje się w otoczeniu dawnej zabudowy przemysłowej, zachowanej...
                  2025-07-06, 15:16
                • Pancernik
                  Niemcy, Bayreuth, St.Nikolausstrasse 25, Becher Bräu
                  Pancernik
                  Podobno to najstarszy browar restauracyjny w Bejrucie .
                  Sympatyczny nieduży trochę dziwny budynek, położony poza głównym szlakiem turystycznym miasta (w zasadzie na uboczu).
                  W tej okolicy Niemcy nie wyglądają na kraj zamożności i porządku, czasem widać śmieci, czasem cuchnie...
                  2025-06-30, 12:23
                • dadek
                  Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
                  dadek
                  W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
                  2024-09-03, 03:08
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...