Zacierałem sobie jedna warkę (9) bez termometru (stłukł się), wyszło 13blg. Fermentacja dolna (11 st. Saflager) zakończyła się już po 4 dniach na 8 blg. Teraz dobiega 2 tydzień cichej i nadal 8blg. Czy to możliwe, żebym zatarł aż tak treściwe piwo, czy będą granaty?
8 blg rozlewać?
Collapse
X
-
Wygląda na to, że zacierałeś w wysokiej temperaturze, gdzieś na granicy 72-75 stopni C. Efektem jest wyodrębnienie się ze słodu dużej ilości cukrów (stąd 13 blg) ale niefermentowalnych (dlatego opadło tylko do 8 blg). Ja na Twoim miejscu przelałbym teraz piwo na fermentację cichą - jest szansa że po dwóch tygodniach cichej blg jeszcze opadnie.Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2007-04-03, 12:43. -
z tym że Kolega pisze że już jest PO 2 tygodniach cichej...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Też mi się tak wydaje. Żeby w nie wiem jak wysokiej temperaturze zacierał, z 12 do 8 to jest raczej wina drożdży...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakMoże drożdże jakieś słabowite były?
Spróbuj napowietrzyć i zadać nowymi silnymi drożdżami, najlepiej w nieco wyższej temperaturze. Może jeszcze kilka Blg odfermentują.Comment
-
Jakoś wybiórczo to przeczytałemPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTz tym że Kolega pisze że już jest PO 2 tygodniach cichej...
Comment
-
ot, za dużo liczb w pierwszym poście:
2, 4, 8, 8, 9, 11, 13...
można się zagubić.
my mieliśmy z pszenicą tak że na burzliwej coś marnie drożdże zabrały się do roboty w jednym z fermentorów i w ciągu 3-4 dni BLG spadło z 12 do 10 stopni. pomogło napowietrzenie i to pronto salvatore
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Miałem podobną sytuację. Zacierałem bez termometru w zagorącej wodzie. Po 2 tygodniach cichej gęstość z 8blg zeszła na 7,5 i dalej ani rusz. Zabutelkowalem z normalną ilością glukozy i nie wyszły wcale granaty, normalne nagazowanie. Z tym że, piwo było nie dobre o intensywnym słodowym wręcz chlebowym smaku, i zero mocy. Powtórne dodawanie drożdży moim zdaniem nic nie da a spowoduje że piwo będzie mętne.Comment
-
W niedzielę dodałem nowy starter. Napowietrzyłem, zamieszałem i... cisza, brak oznak fermentacji.
I teraz nie wiem, czy przelać jeszcze raz na cichą za tydzień (oczywiście zmętniało), czy od razu do butelek. Jak długo takie piwo jeszcze może wytrzymać?------------------------------------------------------
Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?Comment
-
Ja bym poczekał ten tydzień,zmierzył blg i zobaczył czy spadło.Jeśli tak to warto poczekać aż się sklaruje i wtedy do flaszek.Jeśli nie spadnie to też do flaszek ale dałbym 1/2 normalnej ilości cukru do refermentacji.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miodzikW niedzielę dodałem nowy starter. Napowietrzyłem, zamieszałem i... cisza, brak oznak fermentacji.
I teraz nie wiem, czy przelać jeszcze raz na cichą za tydzień (oczywiście zmętniało), czy od razu do butelek. Jak długo takie piwo jeszcze może wytrzymać?
Zmętnienie prawdopodobnie oznacza ,że fermentacja ruszyła od nowa ale gazować już niekoniecznie będzie i piana nie musi wyjść.Prawdopodobnie po dekantacji na dnie będzie sporo drożdży."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Zmetnienie jest raczej objawem zamieszania zawartości fermentatora po 2 tygodniach cichej.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangelZmętnienie prawdopodobnie oznacza ,że fermentacja ruszyła od nowa ale gazować już niekoniecznie będzie i piana nie musi wyjść.
------------------------------------------------------
Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?Comment
-
Zeszło do 7.5 blg. Temperatura fermantacji po stabilizacji 13.5 st.
Dodać normalnie cukru do rozlewu, bo wszystko wskazuje na to, że drożdże nia mają już co jeść?------------------------------------------------------
Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?Comment
-
Jeśle mętne to sklaruj agarem lub żelatyną - nie lej mętnego w butelki,strata czasu i piwa,i z połową ilości cukru ładuj do flaszek.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miodzikZeszło do 7.5 blg. Temperatura fermantacji po stabilizacji 13.5 st.
Dodać normalnie cukru do rozlewu, bo wszystko wskazuje na to, że drożdże nia mają już co jeść?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć wszystkim

Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam,
wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.
Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witajcie,
Mam pewien problem. Otóż w końcu wziąłem się za warzenie swojego piwa. Na pierwszy ogień z Brewkitu - Czeski Pils. Przy warzeniu korzystałem z instrukcji, oraz filmu Kopyra. Niestety nie zmierzyłem BLG początkowego, nie było o tym mowy ani w instukcji ani u Kopyra...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Firmowy lokal browaru Toccalmatto z Parmy.
W Parmie mają firmowy sklep a w centrum Turynu jest o ile mi wiadomo jedyny firmowy pub.
Lokal znajduje się w jednej z kamienic przy cichej ulicy niedaleko głównego dworca kolejowego.
W środku bar z potężną baterią kranów i kilkanaście...-
Channel: Włochy
2025-09-24, 09:02 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment