8 blg rozlewać?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • miodzik
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.08
    • 103

    #16
    Po miesiącu od zabutelkowania wnioski są następujące:

    1. Drożdże były ok - warka 11 na nich zeszła z 13 do 3 blg,
    2. Butelki się trzymają dzielnie mimo dodania normalnej ilości cukru, gazu normalnie,
    3. Strasznie mozolnie się klaruje.

    Wszystko wskazuje na błąd przy zacieraniu.
    ------------------------------------------------------
    Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

    Comment

    • hasintus
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2006.07
      • 850

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
      Miałem podobną sytuację. Zacierałem bez termometru w zagorącej wodzie. Po 2 tygodniach cichej gęstość z 8blg zeszła na 7,5 i dalej ani rusz. Zabutelkowalem z normalną ilością glukozy i nie wyszły wcale granaty, normalne nagazowanie. Z tym że, piwo było nie dobre o intensywnym słodowym wręcz chlebowym smaku, i zero mocy. Powtórne dodawanie drożdży moim zdaniem nic nie da a spowoduje że piwo będzie mętne.
      Czyli Hasintus miał rację.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Heisenberg
        Zakażenie czy dalsza fermentacja?
        Heisenberg
        Cześć wszystkim
        Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
        2025-06-08, 13:55
      • m2200
        Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
        m2200
        Witam,

        wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

        Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
        2019-05-16, 17:06
      • ohdesu
        Piana przy cichej fermentacji
        ohdesu
        To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
        2019-03-03, 14:39
      • JonI
        BLG - czy powinienem już rozlewać
        JonI
        Witajcie,

        Mam pewien problem. Otóż w końcu wziąłem się za warzenie swojego piwa. Na pierwszy ogień z Brewkitu - Czeski Pils. Przy warzeniu korzystałem z instrukcji, oraz filmu Kopyra. Niestety nie zmierzyłem BLG początkowego, nie było o tym mowy ani w instukcji ani u Kopyra...
        2017-12-31, 12:50
      • pebejot
        Włochy, Turyn, Via Silvio Pellico 1A, Toccalmatto Torino
        pebejot
        Firmowy lokal browaru Toccalmatto z Parmy.
        W Parmie mają firmowy sklep a w centrum Turynu jest o ile mi wiadomo jedyny firmowy pub.
        Lokal znajduje się w jednej z kamienic przy cichej ulicy niedaleko głównego dworca kolejowego.
        W środku bar z potężną baterią kranów i kilkanaście...
        2025-09-24, 09:02
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...