pilsner - max temperatura fermentacji i drożdże

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • HansCastorp
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.04
    • 6

    #1

    pilsner - max temperatura fermentacji i drożdże

    Jako poczatkujacy piwowar mam kilka pytan, na które nie uzyskalem odpowiedzi korzystajac z wyszukiwarki :
    1. Jaka jest najwyzsza dopuszczalna temperatura do przeprowadzenia dolnej fermentacji w celu uzyskania Pilsnera?
    2. Jakie drozdze polecalibyscie do przeprowadzenia fermentacji brzeczki na bazie ekstraktu Weyermann Bavarian Pilsner (wyczytalem ze niektorzy korzystaja z Saflager S-23 ale nie jest to pewnie jedyna sluszna droga)?
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HansCastorp
    Jako poczatkujacy piwowar mam kilka pytan, na które nie uzyskalem odpowiedzi korzystajac z wyszukiwarki :
    1. Jaka jest najwyzsza dopuszczalna temperatura do przeprowadzenia dolnej fermentacji w celu uzyskania Pilsnera?
    2. Jakie drozdze polecalibyscie do przeprowadzenia fermentacji brzeczki na bazie ekstraktu Weyermann Bavarian Pilsner (wyczytalem ze niektorzy korzystaja z Saflager S-23 ale nie jest to pewnie jedyna sluszna droga)?
    1. maksymalnie do 15 st. C, optymalnie 10-12 st. C
    2. na początek polecam Saflager S-23

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • RomaNzRumunii
      Kolsch temperatura fermentacji
      RomaNzRumunii
      Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
      2023-11-25, 22:07
    • darekd
      Eichbaum, Cronus German Pilsner
      darekd
      Piwo dostępne w Sieci Stokrotka. Puszka była tak oldskulowa, że musiałem to kupić, szczególnie że cena (ok. 2,80 PLN) zachęcała do podjęcia tego ryzyka.
      Jest to piwo kierowane do litewskiej firmy Maxima (która jest właścicielem Stokrotki). Na puszce jest skład (woda, słód, chmiel)...
      2025-01-04, 02:50
    • SupeR_PiwosZ
      Kamionka, (Czarnków) Pilsner Premium
      SupeR_PiwosZ
      Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)

      Piwo jasne, pasteryzowane.

      Ekstrakt: brak informacji.
      Alk.: 5,6% obj.

      Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
      Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...
      2024-12-31, 22:45
    • smir
      Oktoberfestbier temperatura fermentacji
      smir
      Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
      ...
      2021-05-24, 22:09
    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 10:28
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...