Witam. Uwarzyłem wczoraj ze słodów pierwsze w życiu pszeniczne typu Weizen W jakiej temp. przechowujecie zabutelkowane pszeniczniaki ja mam do wyboru 8 st w lodowce lub ok 20 w piwnicy. Jeszcze nie wiem czy mi coś z tego wyjdzie po 10 godz fermentuje piana na centymetr temp 20st moja kadź filtracyjna okazała sie słaba mam w planie zrobienie nowej i pomysł jest taki zamiast wiercenia dziurek chcę zrobić nacięcia wzdłuż dna myślę że to bedzie bardziej wydajne bo wczoraj myślałem że mnie szlag trafi przez zatkane dziurki mam nadzieje że bedzię pijalny jak na razie czuje zapach słodowy czy coś takiego na razie brak zapachów goździka i banana za to przy lagerze z brewkita ich nie brakowało hehe
więc pomieści tych 40 butelek, a w piwnicy jest caly rok około 20 st. Ale moje pierwsze przygody z filtrowaniem to też porażka ciężka sprawa uwaliłem się przy tym jak dziecko hehe będę próbował zrobić inna kadź filtracyjną bo dziurki to jednak cienka sprawa a twój pomysł z ryżem ciekawy może też następnym razem to wykorzystam.
Comment