jaka temperatura przechowywania piwa pszenicznego?
Collapse
X
-
Witam moje pszeniczne ma juz ok 3 tyg w butelkach leżało tydzień w pokojowej temp ok 21 st i lodówka ok 7 st wczoraj otworzyłem na próbę i ma dość mocno drożdżowy posmak myślicie jaka jest tego przyczyna? Za krótko leżakowało jak na razie? Nagazowane było dobrze.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Kolego, ten typ tak ma. Nie bez powodu nazywa się Hefeweizen*.Witam moje pszeniczne ma juz ok 3 tyg w butelkach leżało tydzień w pokojowej temp ok 21 st i lodówka ok 7 st wczoraj otworzyłem na próbę i ma dość mocno drożdżowy posmak myślicie jaka jest tego przyczyna? Za krótko leżakowało jak na razie? Nagazowane było dobrze.
*podpowiedź: die Hefen - drożdże, der Weizen - pszenica.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
Comment
-
hmmmm no właśnie otworzyłem butelkę pszenicznego które tylko tydzień leżało w lodówce a 3 tygodnie w temp. pokojowej i jest jak by dojrzalsze w smaku ale jednak wydaje mi sie zbyt wodniste jaka może być tego przyczyna? Błędy przy filtrowaniu ?Comment
-
Na pewno nie przy filtrowaniu. Może zbyt głęboko odfermentowało. Ze swojego doświadczenia wiem, ze na treściwość wpływ ma stopień wysycenia CO2. Jeżeli piwo jest słabo nasycone, to sprawia wrażenie wodnistego. Z kolei jeśli jest zbyt mocno nasycone, i cała para idzie w gwizdek, znaczy w pianę, to efekt może być podobny. Jak z wysyceniem w Twoim egzemplarzu?Comment
-
wydaje mi się że jest dobrze nagazowane, nie za mocno raczej chociaż pijana po nalaniu jest bardzo ładna drobno ziarnista jednak po minucie znika dodałem ok 170 gr glukozy na 20 l. No piwo nie jest tragiczne, ale jednak mało treściwe jak na pszeniczne.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...5 Photos-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...-
Channel: Wielkopolskie
-
-
Cesis, podobnie jak pobliska Sigulda są obowiązkowym punktem na trasie zwiedzania Łotwy. Niewielka starówka na której niespieszno toczy się życie ma swój urok, ale i tak każdy idzie w stronę zamku, który jest największą atrakcją tego miasteczka.
Dominantą rynku jest spory gotycki...3 Photos-
Channel: Łotwa
-
-
Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....-
Channel: Austria
-
-
Targi Drinktec w Monachium to wielka impreza na której nie brakuje piwa, jednak tradycją jest że każdego dnia po zamknięciu hal wystawowych odwiedzamy jakiś miejscowy browar.
Na pierwszy ogień 15.09.2025 trafiliśmy do Schiller Bräu znajdującego się w ścisłym centrum niedaleko Hauptbahnhof....-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.

pszenica) podzieliłem na 2 fermentatory. Pół warki poszło na cichą, pół od razu do butelek. Za miesiąc się wypowiem...
Comment