Napotkałem opis historyczny warzenia weizenów, gdzie śrutę wrzucano do zimnej wody w przeddzień warzenia i zostawiano na noc. Zastanawiam się, czy warto wrowadzić tą procedurę - dobrze by się namoczyły, a przy okazji zrobiło by się może coś w stylu przerwy zakwaszającej.
Namoczenie śruty na noc
Collapse
X
-
Napotkałem opis historyczny warzenia weizenów, gdzie śrutę wrzucano do zimnej wody w przeddzień warzenia i zostawiano na noc. Zastanawiam się, czy warto wrowadzić tą procedurę - dobrze by się namoczyły, a przy okazji zrobiło by się może coś w stylu przerwy zakwaszającej. -
Z książki Designing Great Beers, na podstawie opracowania prof. Lintnera "Lehrbuch der Bierbrauerei"
Dokładnie:
Słody wrzuca się do zimnej wody na 5 godzin, potem 3 warowa dekokcja.
35*->45*->58*->71*, z tym, że ostatnia jest robiona na rzadkiej brzeczce, gęste zostaje w kotle.Comment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Dziś po raz pierwszy warzę z udziałem słodu zakwaszającego - stąd pytanie - poniekąd wiązane z tematem. Czy próbowaliście słód zakaszający. Dziś spróbowałem i mam wrażenie jakby był sztucznie zakwaszany kwasem fosfrowym (V). Wydaje mi się, że kwasowość badana organoleptycznie jest zbyt duża. Przypominam sobie posmak kwasu fosforoweg (V) próbowanego w laboratorium.GAWEŁComment
-
sorry, ale ponieważ kompletnie nie znam się na słodzie zakwaszającym, dlatego chętnie się wypowiem:
Nigdy nie próbowałem słodu zakwaszającego ani tym bardziej kwasu fosforowego.
Nie wiem gdzie nabyłeś ten słód. Na 99% w Browamatorze, a Browamator (a raczej Weyermann ) Przykłada dużą wagę do tego, by słód był produkowany naturalnie. Inaczej nie miałoby sensu produkowanie piwa z samych naturalnych składników jeśli byłby tam także kwas fosforowy
czy np. aromat wędzonki identyczny z naturalnym ( przy słodzie wędzonym ) .
Jednak może wypowie się ktoś bardziej zorientowany ?rowarek esołaComment
-
Słód zakwaszający jest robiony naturalnie, chyba w ten sposób, że zostawia się namoczony słód tak długo, aż się zakwasi, ale wyobrażam sobie, że pierwsze dojdą do głosu bakterie kwasu mlekowego...Comment
-
Na ten przykład w naszym browarze...
http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=157Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2012-03-06, 20:29."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Tylko że z tego co widzę, użyłeś słodu zleżałego, z teorii wiem, że im dłużej leży, tym mniej wydajny, nie wiem, jak to w praktyce wygląda.
Nie mierzyłem też nigdy pH wody, której używamy, ciekaw jestem, czy przez takie moczenie słodu przez 5 h, czy cała noc, zmieni się nieco odczyn.Comment
Related Topics
Collapse
-
Wahałem się długo, nie wiedząc, gdzie umieścić opis, bo Lechista ma dokładnie takie same parametry jak ich Szewc. (E: 11, 6. A: 4,5). Lechista, bo piwo uwarzone dla kibiców Lechii Gdańsk, więc tym bardziej wygląda to na klon istniejącej już marki. Jako że nie pamiętałem już swoich wrażeń...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-08-02, 18:26 -
-
Witam. Poszukuję brytyjskiego nonicka lub shakera starszej produkcji ze starym typem oznaczenia pojemności. Korona i nad nią napis PINT. Najlepiej czysta bez żadnych nadruków.
-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2019-11-25, 21:36 -
-
Pivovarský výčep t' Puub, tak nazywa się firmowy lokal browaru Thrills. Główna mała sala z barem , oraz pomieszczenia w piwnicach tworzą ten klimatyczny przybytek.
Całość w wąskiej uliczce, tuz nieopodal browaru Poupe. Na kranach tym razem siedem piw, oraz bonus jak się domyślam...-
Channel: Czechy
-
-
Oferujemy Państwu,
linię do produkcji piwa rzemieślniczego wyprodukowaną w 2015 r. przez PPUH Rctronik (obecnie Inomero Sp. z o.o.) o wydajności około 300 litrów na dobę wraz z płytami warstwowymi PIR ściennymi i dachowymi z rozbiórki pomieszczenia o powierzchni 70m2, stanowiącego chłodzony...5 Photos2025-06-05, 10:53 -
Już dość dobrze znane "białe" piwo warzone w Szczecinie.
Zawartość alko 5.0%
Puszka 500 ml
Piana - więcej na początku potem grubsza warstwa.
Lacing - trochę było
Gaz - średni
Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment