Karmelowy ? Zamiast Monachijskiego ?
Collapse
X
-
Nie jest to takie proste musisz mieć trochę doświadczenia, żeby ocenić jak Ci się uprażyło i ile tego dodać (jeśli w ogóle będzie się nadawało).
Zdecydowanie lepiej działać na słodach kupnych, wszelka partyzantka
może się skończyć zbyt ciemnym kolorem, bądź niezadowoleniem ze smaku.
Comment
-
Po prostu zrób zazieranie metodą dekokcji. Tak orginalne Brackie powstaje.Comment
-
Witam,
Słód Monachijski, czyli ten, który kolega z powodów ekonomicznych chciałby zastąpić czymś innym, wprowadza do bukietu piwa bardziej słodowe niż karmelowe smaki. Propozycja zasypu słodu pilzneńskiego z dekokcją (najlepiej więcej niż jednowarową) wydaje się najlepszą propozycją/alternatywą, tym bardziej, że "poprawia" kolor. Jeżeli Koledze zależy na nieco bardziej intensywnej zmianie koloru, to proponowałbym "kilka kropel" ekstraktu barwiącego - na tyle mało by nie poczuć smaku palonego, i na tyle dużo, żeby zmienić kolor.
Pytanie sie jednak nasuwa, czy gra warta świeczki i czy faktycznie będą wymierne korzyści finansowe z tego?
Pozdrawiam
RafComment
-
Comment
-
Ok. Jak będziesz znał ceny możesz podać, ja szukałem tylko na allegro. Interesuje mnie na gaz ziemny, bo nie mam zamiaru z butelkami gazowymi biegać.
http://allegro.pl/item304536753_tabo...z_ziemny_.html"Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & PComment
-
Ok. Jak będziesz znał ceny możesz podać, ja szukałem tylko na allegro. Interesuje mnie na gaz ziemny, bo nie mam zamiaru z butelkami gazowymi biegać.
http://allegro.pl/item304536753_tabo...z_ziemny_.html
Mam taki taborecik, wprawdzie na butlę, bo gazu ziemnego w chacie nie mam, ale tak czy siak szczerze go polecam, spisuje się bez zarzutu. Przed rozpoczęciem użytkowania zalecam przeczytanie długaśnego tematu o taboretach (wyszukiwarka powie, gdzie jest
) - ja nie przeczytałam i się niepotrzebnie stresowałam
Comment
-
Po pierwsze, bzdura. Widziałeś kiedyś w laboratorium mocz do badania ?
Po drugie, piwa np. ryżowe są jasne, a smak mają bardzo ciekawy i nie przypominają niczego z KP.Comment
-
Uprzedzam, że czasem zdarzają się wadliwe termopary albo zaworki termopary. Mnie się tak zdarzyło, ale wymienili bez problemu. Radzę zatem najpierw "przepalić" taboret np. zagotować garnek wody, żeby się upewnić czy wszystko jest w porządku i przy okazji oswoić się ze sprzętem.Ok. Jak będziesz znał ceny możesz podać, ja szukałem tylko na allegro. Interesuje mnie na gaz ziemny, bo nie mam zamiaru z butelkami gazowymi biegać.
http://allegro.pl/item304536753_tabo...z_ziemny_.html
Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Następny etap to będzie instalacja z kociołkiem i elektryką, ale wszystko w swoim czasie
Comment
-
Po pierwsze: mocz oglądam codziennie nawet po kilka razy i nie musze w tym celu chodzić do laboratorium
Po drugie: jak uważasz, że piwa z dodatkiem surowca niesłodowanego-ryżu mają bardzo ciekawy smak - poprostu gratuluje
Po trecie: piwo ryżowe to SAKE i moim zdaniem koło piwa nawet nie stało !!!
"Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & PComment
-
A ja sobie kiedyś uwarzyłem piwko tylko na pilzeńskim, bez kombinowania przy zacieraniu. Bardzo za nim tęsknie i chyba zrobię je jeszcze raz. Jak komuś przeszkadza kolor to niech zamyka oczy podczas degustacji.
------------------------------------------------------
Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?Comment
-
-
I tutaj się, niestety, mylisz. Trochę inaczej (kolor) wygląda nalany do naczynia...
To nieistotne zresztą, bo percepcję kolorów każdy ma odrobinę inną.
Ależ dziękuję bardzo
No, jeśli dla Ciebie Sake jest tym samym, co piwo z dodatkiem ryżu w zasypie (oprócz słodu - dodajmy dla ścisłości), to tym razem ja gratuluję. Szkoda dalej rozwijać temat.
EOT.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Browarek z Gór Orlickich tuż przy polskiej granicy:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-neratov
13% ekstr.
5,6% alk.
36 IBU
Chmiele: Sládek, Vital, Žatecký poloraný červeňák
https://pivovarneratov.cz/produkt/pi...k-13-svetly-le...-
Channel: Czechy
-
-
Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)
Piwo jasne, pasteryzowane.
Ekstrakt: brak informacji.
Alk.: 5,6% obj.
Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...3 Photos-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-31, 21:45 -
-
W październiku (dokładniej od 1 do 30) zapraszam do skorzystania z dużo tańszych punktów DPD Pickup!
DPD promuje tę formę dostawy i obniżyło specjalnie dla nas stawki na ten rodzaj dostawy.
6-9 zł zależnie od wagi przesyłki
zamiast 17-25 zł.
https://www.browar.biz/cen...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-10-01, 19:10 -
-
Moja firma w delegacji przyoszczędziła i zamiast normalnego hotelu w centrum, w limicie zmieściły się "apartamenty" na Woli. A po drodze trafił się ten bar - ostatni raz byłem w tej okolicy naście lat temu, jak mieszkałem kilkuset metrów stąd. Wtedy nie było jeszcze Hongkongu…...
-
Channel: Warszawa
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment