mam pytanie : w zacieraniu jw. w jakiej temperaturze dodajecie słody, oraz jak szybko podgrzewacie warkę?
							
						
					Zacieranie na lenia
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
	
	
	
	
	
	
	
	Tagi: brak
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 to zacieranie jest ostatnio bardzo popularnemam pytanie : w zacieraniu jw. w jakiej temperaturze dodajecie słody, i w temacie Twojw Warzenie można zobaczy i w temacie Twojw Warzenie można zobaczy
 Ja ustalam temp na 75°C i czekam 120minja nie podgrzewam tylko studzęoraz jak szybko podgrzewacie warkę? Mniej książków więcej piwa Mniej książków więcej piwa
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Dobrej jakosci slod nie wymaga przerw bialkowych. Dlatego zacieranie "na lenia" moze byc bez problemu wykorzystane. Ja zacieram w lodowce turystycznej zatem temperatura w ciagu 90 minut spada najwyzej o 2 stopnie.
 Nie tyle temperatura rowniez slosunek wody do slodu jest istotny. Ja zacieram 2,5 litra wody na 1kg slodu o temperaturze 75-80st C, po dodaniu slodu zasze mieszcze sie w przedziale 62-72 st C, ale ostatnio ustawiam tempecorature na 68st C. W razie potrzeby dolewam troche wrzatku, badz zimnej wody by temperatura byla odpowiedznia."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ale o co Ci chodzi?Zmęczyłeś się przy tym? Nie!!! 
 Więc było "na lenia"a piwo też będzie Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2008-02-23, 17:20. Powód: to jest do posta poprzedniego bo w tym czasie Makaron się wpisał"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :) Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2008-02-23, 17:20. Powód: to jest do posta poprzedniego bo w tym czasie Makaron się wpisał"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
 
 Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
 
 Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
 Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
 Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 pytanie jest chyba proste - co z AKTYWACJĄ enzymów, jesli wsypuje się słód do wody o temp.76* ? zaleca się, aby podgrzewać z szybkością 1*/min. po to, by uczynnić amylazy - czyli wg mnie podgrzewanie z tą prędkościa do 76* bez przerw, a potem powolne studzenie - więc jak to ma być ?Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Nic im nie bedzie. Nieslyszalem wczesniej pojecia aktywacji enzymow. Podgrzewa sie 1st C by nie przegrzac zacieru w miejscach styku z garnkiem, by w tych rejonach temperatura nie przekroczyla pewnego poziomu (niepamietam teraz dokladnie ile to bylo) i by nie nastapila DEZAKTYWACJA enzymow."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 No ja nigdy nie podgrzewam, bo zacieram w lodowce turystycznej z miedzianym filtratorem na dnie. Przy proporcjach okolo 2,5L na kg slodu, i temperaturze okolo 65st na poczatku filtracji, jeszcze nigdy nie mialem problemow z filtracja, przy duzych dodatkach nieslodowanych trwala dluzej o 30 minut ,ale da sie przezyc. Wlasciwie czesniej musze dokrecach kranik by za szybko nie splywala brzeczka niz denerwowac sie na zbyt powolny proces."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ja też nie podgrzewam dodatkowo. Problemów z filtracją brak. Wystarczy woda do wysładzania o wyższej temperaturze niż zacier. Ostatnio zalewam wodą o temp. 85 C, bo w połączeniu z zacierem 62 - 65 C i tak temperatura nie przekroczy 80 C.Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Hej, mam pytanie odnosnie zacierania pszenicznego na tzw. Lenia. Czy piwo wyjdzie?. Slyszalem ze wazna jest ta przerwa ferulikowa ktora wyciaga te charakterystyczne aromaty, a wygodniej byloby mi poprostu sypnac slod i odczekać te kilkadziesiat minut. Prosze o wasze porady, opinie jak widzicie sens...- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
 Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...- 
							Channel: Przedstaw Się!
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Dość tajemniczy kontraktowiec, z tego co wiem warzyli kiedyś w Hoppy Lab w Żarowie na Dolnym Śląsku, niedaleko miejscowości Łażany, gdzie w tamtejszym folwarku (wymagającego remontu) planowane jest umiejscowienie browaru. Tu i ówdzie ich piwa dostępne są m.in. we Wrocławiu Dość tajemniczy kontraktowiec, z tego co wiem warzyli kiedyś w Hoppy Lab w Żarowie na Dolnym Śląsku, niedaleko miejscowości Łażany, gdzie w tamtejszym folwarku (wymagającego remontu) planowane jest umiejscowienie browaru. Tu i ówdzie ich piwa dostępne są m.in. we Wrocławiu
 
 ...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Jedno z piw uwarzonych na tegoroczną edycję Beer Geek Magnes. Kooperacja z browarem Monsters Jedno z piw uwarzonych na tegoroczną edycję Beer Geek Magnes. Kooperacja z browarem Monsters
 
 "West Coast" pilsner z dekstrozą i ryżem.
 11% ekstr.
 5% alk.
 
 Aromat - chmielowy ("multiwitaminowy mix", potem owocowy kwasek), jest jakaś niewyraźna...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2025-03-20, 20:09
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Browarek z miejscowości Náměšť na Hané znajdującym się w okolicach Ołomuńca. Ta nizinna, środkowa część Moraw nosi nazwę Haná lub Hanácko i znana jest m.in. z upraw jęczmienia przeznaczonego na produkcję słodu. Browarek z miejscowości Náměšť na Hané znajdującym się w okolicach Ołomuńca. Ta nizinna, środkowa część Moraw nosi nazwę Haná lub Hanácko i znana jest m.in. z upraw jęczmienia przeznaczonego na produkcję słodu.
 
 Więcej o browarze:
 https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-gdzie/knajp...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 Zacieranie na lenia
									
									
									Zacieranie na lenia
								 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment